Meny

”Jag presenterade min idé för Helsingborgs stad och de gillade den”

”Jag presenterade min idé för Helsingborgs stad och de gillade den”
02 oktober 2017

Alexander Siotis prisades för sin idé om att förebygga sjukdom genom att utbilda skolungdomar i hälsa. Nu utvecklar han konceptet i samarbete med Helsingborgs stad.

Helsingborgs stad utsåg Alexander Siotis till Årets samhällsinnovatör. I priset ingår 100 avlönade timmar som ung rådgivare till stadens ledning. Nu är uppdraget i startgroparna och det första steget är att göra en konkret planering tillsammans med skol- och fritidsförvaltningens ledning.

– Jag har gett förslag på en informationskampanj och interaktiv föreläsning som kan användas för att utbilda skolungdomar i hälsa och därmed förebygga sjukdom. Jag presenterade min idé för Helsingborgs stad och de gillade den.

Utbilda ungdomar i hälsa

Alexanders idé presenteras som ett nytt tänk på hur man kan förebygga sjukdom, främja hälsa och få studenter att trivas.

– I skolan tyckte jag inte man fick lära sig när man ska gå till vårdcentralen och när man snarare ska kontakta akutmottagningen. Det är inte lätt att veta som patient, säger Alexander
och fortsätter:

– Det bästa sättet att påverka framtidens samhällsbyggare är från grunden. Därför tänker jag att hälso- och sjukvårdsstudenter ska kunna engagera sig och samarbeta med personal från
skol- och fritidsförvaltningens elevhälsa i syfte att utbilda skolungdomar.

Årlig informationskampanj

Tanken är att gymnasieelever på Tycho Braheskolan i Helsingborg kommer att ta del av Alexanders idé under hösten.

– Planen är att mitt arbete ska innefatta en interaktiv föreläsning. Man ska gå igenom olika symptom och till exempel lära sig skillnaden på deppig och deprimerad, vad man kan göra själv och när man ska gå till vårdcentralen eller när det är akut. Förhoppningen är att detta kan bli en årligt återkommande informationskampanj på skolorna, säger Alexander och
fortsätter:

– Det ligger i linje med Helsingborgs stads vision att alla ska ha lika möjlighet att göra det de vill i livet, och det förutsätter en god hälsa. En rapport från Socialstyrelsen visar att unga människor som drabbas av flera depressioner har mindre chans att utbilda sig till högre utbildningar jämfört med den övriga populationen. Om man lyckas rasera fördomarna kring psykisk ohälsa vågar folk söka hjälp tidigare och då har de en bättre chans att leva ett långt och hälsosamt liv.

Påverkar samhället

Vinsten innebär att Alexander, i samarbete med Helsingborgs stad, kan påverka framtidens samhällsbyggare och på det sättet förändra samhället.

– Det är angeläget att fånga upp och informera ungdomar så att de kan känna igen symptom, förebygga sjukdom och rasera fördomar mot olika sjukdomar, säger Alexander och avslutar:

– Det jag har lärt mig är hur enkelt det kan vara att påverka något om man bara vill.

Tina Lindström Carlsson
Publicerad 02 oktober 2017

Fler Number One-artiklar

Nominerade
Spara artikel
Scania tänker nytt tack vare analys av big data
Spara artikel
Året student 2018: Här är vinnarna
2018-04-04

Året student 2018: Här är vinnarna