Meny

Alfa Laval får varje medarbetare att växa

Alfa Laval får varje medarbetare att växa
02 mars 2017

Varje person som jobbar på Alfa Laval räknas och ges möjlighet till ansvar, stöd och utveckling. HR och Alfa Laval University är viktiga ingredienser i företagets framgångsrecept.

HR-chef Peter Baillière valde Alfa Laval som arbetsgivare eftersom företagets kultur och värderingar med människan i centrum matchar hans egna värderingar.

– Alfa Lavals kultur och värderingar passar mig perfekt och jag trivs riktigt bra med mina kollegor. Det är därför jag har valt att fortsätta att jobba på företaget efter alla dessa år. När man inte längre trivs med sitt jobb är det dags att göra något annat men jag gillar verkligen att gå till jobbet varje dag. Arbetet på Alfa Laval är det bästa i mitt liv efter min fru och mina barn.

Framgång genom samarbete

Peter har nominerats till Årets personaldirektör inom employer branding och lyfter samarbetet mellan ledningsgruppen, HR och teamledarna som en framgångsfaktor.

– De senaste åren känner jag att HR har bidragit till utveckling och tillväxt för Alfa Laval på många sätt. Det handlar till exempel om ledarskapsutveckling och stöd till teamledarna i syfte att bidra till att medarbetarna växer och utvecklas och därmed ta Alfa Laval till en högre nivå. Ett företag kan bara växa om medarbetarna växer och utvecklas. Jag är stolt över den positiva påverkan HR haft på företagets framgångar.

Medarbetarna i centrum

Alfa Laval strävar efter att erbjuda en stimulerande arbetsmiljö med utbildning och utveckling som gör att de anställda växer i sin yrkesroll.

– Alla som vaknar på morgonen och tar sig till arbetet vill göra ett bra jobb. Jag ser många företag som blir mekaniska och bara fokuserar på processer. Vi behöver ha sådant också, men det som gör att Alfa Laval sticker ut är att vi tror på människan mer än på verktyg och processer. Vi ser till att ge medarbetarna ansvar och stöttar dem i stället för att kontrollera dem och det gör att människor jobbar hårdare och blir stolta över sitt arbete. Vi tror på kontinuerligt lärande och har också utvecklat Alfa Laval University med hundratals kurser, både på nätet och i klassrum, som gör att medarbetarna kan växa i sina yrkesroller. Alfa Laval University består av tre utbildningsområden; Technology, Management samt Sales and Marketing.

Högt rankade

Peter berättar att många ingenjörer som börjar på Alfa Laval undrar varför företaget inte går ut och berättar för allmänheten om allt positivt som görs i miljö- och hållbarhetsarbetet.

– Det ska vi bli bättre på. Tack vare Alfa Laval kan man till exempel odla tomater i öknen på ett hållbart sätt. Vi investerar mycket i hållbarhet och miljö. Vi ser till att skolor i Indien har rent vatten och att kryssningsfartyg kan omvandla saltvatten till dricksvatten. När ett fartyg rengör sina tankar ute på havet ser vår utrustning till att skadliga organismer förstörs.

– Våra anställda rankar oss mycket högt i våra medarbetarundersökningar men det är vi dåliga på att berätta för andra. Nu kommer vi att vända oss externt för att berätta hur vi jobbar och vilket fantastiskt företag Alfa Laval är.

Tina Lindström Carlsson
Publicerad 02 mars 2017

Fler Number One-artiklar

Årets Student
Spara artikel
Året student 2018: Här är vinnarna