44.

Namn:

Madeleine Valberg

Titel:

Product Manager.

Utbildning:

Kandidatexamen i ekonomi, Linköpings universitet, examen 2011. MBA i Dublin med inriktning mot marknadsföring.

Favoritprodukt inom Samsungs sortiment:

”Jag brinner verkligen för mina robotdammsugare, det är perfekt att slippa dammsuga lika ofta.”

Som produktchef på Samsung arbetar Madeleine Valberg i en internationell organisation men med fokus på produkter mot en nordisk marknad. Häng med bakom kulisserna på ett av världens största teknikföretag.

I ett snabbt och dynamiskt företag som Samsung kan förändringar komma snabbt och ofta. Det är Madeleine Valbergs roll som produktchef ett tydligt bevis på. Inom loppet av bara några minuter kan hon behöva växla fokus.

– På en mässa för ett tag sedan startade jag dagen med vad jag trodde skulle bli en vanlig mässdag. Sedan ringde telefonen och jag blev ombedd att tillsammans med mina kollegor ta fram en presentation inom ett specifikt område till Europakontoret. Vi hade tre timmar på oss att förbereda presentationen som vi sedan höll. Trots en stor tidspress så kändes det väldigt bra och enormt givande när vi väl hade lyckats, säger Madeleine.

I en tillvaro av ständiga förändringar krävs stor flexibilitet, menar hon.

– Man blir ett med tempot i det här företaget. Det Samsung gör bra är att de ger ett stort ansvar till respektive person, samtidigt som det finns utrymme för att vara kreativ och göra saker på sitt eget vis.

När Madeleine kommer till jobbet på måndagen är det svårt att veta vad som står på agendan under veckan. En stor del av hennes tid går ut på att bolla kontakten med marknaden och andra länder, främst med tillverkningskontoret i Sydkorea.

– Oftast börjar jag dagen med att kolla min mejl. Om inget radikalt hänt under helgen kanske jag fortsätter med att skriva en produktspecifikation. Sedan kan jag snabbt bli inkallad på videokonferens där jag förväntas presentera olika planer inför kommande produkter, säger Madeleine och fortsätter:

– Utöver det handlar min roll mycket om att ta det som det kommer. En stor fördel med att arbeta så brett är att jag får lära känna många människor inom andra avdelningar. Veckovis har jag kontakt med marknadsavdelningen, det nordiska säljkontoret och vår utvecklingsavdelning. Det breddar mina vyer samtidigt som jag ser hur många utvecklingsmöjligheter det finns inom Samsung.

Madeleine ingår i vitvarugruppen, där hennes ansvarsområde är tvättstugan.Utöver tvättmaskin och torktumlare ansvarar hon också för produktkategorin dammsugare.

– Dammsugare är ett extra kul område, där finns så mycket innovativa produkter. Det händer mycket, särskilt inom robotsegmentet där produkterna har blivit smartare väldigt fort. Generellt präglas Samsungs produkter just nu till stor del av uppkoppling där telefoner, tvättmaskiner, kylskåp och robotdammsugare ingår i ett ekosystem av smarta produkter.

– Under de fyra åren jag har jobbat på Samsung har det hänt otroligt mycket. Vi håller en hög innovationstakt, men vårt främsta fokus är användarvänlighet. De produkter vi tillverkar och lanserar ska göra skillnad i människors vardag. Det är en stark anledning till varför jag känner så mycket engagemang inom Samsung. Varje dag möter jag människor här som känner samma starka passion för sina produktområden.

Sofie Lundmark
Publicerad 12 juni 2017

Fakta om Samsung

Antal anställda

500 i Norden, varav cirka 350 i Sverige. 286 000 globalt

Anställdas profil

Ekonomer inom försäljning, marknad, logistik eller med finansiering/redovisningsinriktning.

Vägar in

Ett nordiskt graduate program startar i januari varje år för nyexade ekonomer inom marknadsföring och försäljning. Alla jobb annonseras på www.samsung.se

Företagskultur:

Kulturen på Samsung är internationell, snabb och tillväxtfokuserad när nordisk kultur möter koreansk. Här använder du dagligen engelska i ditt jobb och får ta ansvar snabbt.

Läs mer om Samsung på Shortcut Se nästa artikel