U.

U.

Namn:

Colin Mack

Titel:

Systemtestare.

Utbildning:

Systemvetenskap, Högskolan i Dalarna, examen 2016.

Vilken mentor skulle du vilja ha om du får välja?

”Min storebror. Vi tänker likadant och har samma värderingar, och han har funnits för mig i allt under hela livet.”

Att jobba statligt har sina fördelar. Colin Mack stormtrivs med ansvar som har fått honom att växa.

Jobba statligt – kan det vara något? Colin Mack ropar ja! Han är systemtestare på Pensionsmyndigheten och lockades av en platsannons som stack ut. Bland annat ville myndigheten ha en nyexaminerad medarbetare som kunde komma med nya perspektiv – arbetslivserfarenhet var inte nödvändigt.

Vad har du för roll på Pensionsmyndigheten?

– Jag jobbar som systemtestare på Pensionsmyndighetens IT-avdelning. I mina arbetsuppgifter ingår det att testa pensionsmyndighetens webbsida och mobilapp. Jag verifierar att nya och ändrade funktioner fungerar så som det är tänkt, jag ansvarar även för leveranser av webbsidan varje vecka. Jag kom hit direkt från skolan, det är mitt första IT-jobb och det kändes helt rätt på en gång!

Vilka är fördelarna med att jobba statligt?

– Samhällsnyttan är en hög motivationsfaktor för mig. Jag känner att jag gör ett viktigt jobb när jag gör pensionen enklare för människor. Flextid och friskvård är andra fördelar. Och jag får hela tiden lära mig nya saker – det är verkligen något som lyfter mig.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns det?

– Det finns lite olika vägar att gå beroende på vad man vill göra. Jag är lite sugen på att få personalansvar och för det behöver jag gå ledarskapskurser. Att kunna välja så är en stor fördel när man jobbar statligt. Men just nu är jag väldigt nöjd där jag är i dag.

Har du blivit utmanad någon gång?

– När jag hade jobbat här ett tag blev jag tillfrågad om att ta över en kollegas uppgifter. Det visade sig att teamet var helt beroende av hans kunskaper. Jag tyckte att ansvaret var övermäktigt först. Men jag nätverkade internt, hittade rätt personer och fick en bra överblick. När jag väl hade lärt mig förde jag över mina kunskaper till hela teamet. Att bli utmanad att ta ansvar lyfte mig jättemycket – och jag har växt mycket efter det.

Vilket råd skulle du ge dig själv när du var ny på jobbet?

– När jag kom hit ville jag lära mig allt på en dag, men det är okej att inte kunna allt i början. I efterhand inser jag att man får ta tid på sig – om du verkligen vill lära dig kommer du att göra det!

Eva Rydinger
Publicerad 03 juli 2017

Fakta om Arbetsgivarverket

Om Arbetsgivarverket:

Arbetsgivarverket är en medlemsstyrd statlig arbetsgivarorganisation. Medlemmar är 250 myndigheter, affärsverk och andra arbetsgivare med anknytning till det statliga området. Tillsammans utvecklar vi och samordnar den statliga arbetsgivarpolitiken och tecknar kollektivavtal för 245 000 anställda.

Huvudkontor:

Stockholm.

Antal medarbetare:

51-200 anställda.

Läs mer om Arbetsgivarverket på Shortcut Se nästa artikel