41.

Namn:

Anneli Prenta

Titel:

Utvecklingsingenjör.

Utbildning:

Civilingenjör rymdteknik, Luleå tekniska universitet 2015.

Person jag skulle vilja ha som mentor:

”SpaceX och Teslas grundare Elon Musk hade varit häftigt! Han är modig och innovativ vilket är en stark kombo.”

Vill man vara med och utveckla framtidens rymdteknik är det på RUAG Space man ska jobba.

Rymdturism. Satellitövervakning. Bredband via rymden. Rymdindustrin växer – under de senaste tio åren har den globala rymdbranschen fördubblat sin omsättning. Anneli Prenta är utvecklingsingenjör på RUAG Space i Göteborg och möter dagligen stora utmaningar.

Vad är det RUAG Space gör?

– RUAG Space är ett schweiziskt företag och här i Göteborg gör vi elektronik till satelliter och raketer – som exempelvis datorer, instrumentenheter och antenner. En stor del av vårt fokus ligger på telekom, det vill säga de satelliter som förser oss med tv och internet. Kunderna är både civila och militära.

Vad är din uppgift?

– Jag är anställd som utvecklingsingenjör, vilket är en ganska bred roll. Just nu sysslar jag med verifikation, vilket innebär att jag tar fram testsystem för att visa att våra produkter når upp till de krav som kunderna ställer. Innan dess höll jag på med de kraftenheter som ska förse de olika delarna av satelliterna med ström.

Vad är utmaningen med ditt jobb?

– Det är så oerhört mycket som måste klaffa. Förutsättningarna i rymden är helt andra än här i vår atmosfär, det handlar om värme, kyla, strålning och vibrationer. Utrustningen ska tåla extrema påfrestningar, ända ner på komponentnivå. Systemen måste vara 100 procent tillförlitliga eftersom det inte finns någon andra chans i rymden. Därför har man också dubbla system, som en extra säkerhet.

Vad är det roligaste med att jobba på RUAG Space?

– Förutom de kreativa utmaningarna i själva jobbet så är det en väldigt trevlig arbetsplats med högt i tak. Det är socialt med flera roliga föreningar, jag är till exempel med i brädspels-
föreningen och i en träningsgrupp. Det finns många utvecklingsmöjligheter, till exempel har vi ett utbytesprogram där man kan tillbringa en tid på något av våra internationella kontor. Det är en fantastisk möjlighet som jag gärna vill testa, särskilt nu när vi expanderar i USA där det finns flera stora företag som utvecklar rymdteknik.

Pernilla Fredholm
Publicerad 07 december

Fakta om RUAG Space

Bransch

Konstruktion/Teknik/Tillverkning

Marknader

Europa, Nordamerika och Asien

Huvudkontor

Göteborg, finns även i Linköping.

Antal anställda

Totalt 1 250 globalt, varav 490 i Sverige.

Anställdas bakgrund

Främst civilingenjörer och högskoleingenjörer

Medelålder

43 år.

Läs mer om RUAG Space på Shortcut Se nästa artikel