U.

Namn:

Elisabet Svensson

Titel:

Controller.

Utbildning:

Civilekonom inom ekonomistyrning, Luleå tekniska universitet, examen 2004.

Hur samlar du energi?

”Träning är viktigt för mig, det är något jag gör för min egen skull. LKAB har egna träningspass en gång i veckan på lunchtid som jag uppskattar. På vintern blir det skidor, både utför och på längden.”

Att få ta stort ansvar i en internationell koncern är viktigt för Elisabet Svensson på LKAB.

Civilekonomen Elisabet Svensson började sommarjobba på LKAB Minerals efter sina studier. På så sätt fick hon prova olika delar av kedjan – logistik, försäljningsadministration och ekonomi – innan hon blev anställd som ekonomiassistent. Därefter har hon varit både ekonomiansvarig och controller på ett marknadsområde. I dag är hon koncerncontroller på industrimineralverksamheten LKAB Minerals.

– Att jobba på huvudkontoret på en internationell koncern lockade mig. Det händer mycket och jag fick ett stort eget ansvar redan som sommarjobbare. Det är riktigt roligt. Jag får vara med och påverka, se till att vi jobbar mot våra mål, skapar effektiva processer och vara ett stöd för alla våra ekonomer runt om i världen.

Berätta om en utmaning du ställts inför!

– Förra året samlades LKAB:s ekonomichefer i England. Jag höll i stora delar av mötet och såg till att driva det framåt samtidigt som det gällde att vara lyhörd för olika kulturella skillnader. Vi gick bland annat igenom hur vi ska arbeta med ekonomiska processer, och att försöka driva mötet på ett bra sätt var utmanande för mig.

Vad är det som gör att du väljer att stanna kvar på företaget?

– För mig är LKAB en stor arbetsgivare som håller Norrbotten levande. Vi tar ett stort ansvar i samhällsomvandlingen och för de som bor här, vilket gör mig stolt. Att vi ska flytta en hel stad tror jag lockar många till LKAB. Vi har också otroligt kompetenta människor som jobbar här, det är öppet och man lär sig mycket av varandra. LKAB arbetar aktivt med mångfald och vi har en öppen kommunikation med kollegor och kunder runt om i världen.

Vad utmärker företaget som arbetsgivare?

– LKAB främjar en bra balans mellan privatoch arbetslivet. Efter föräldraledigheter har jag fått nya utmaningar och tjänster och jag känner fortfarande att jag kan göra karriär även om vi har småbarn. Det är viktigt för mig i min livssituation att arbetet är flexibelt. Även om vi i perioder har hög arbetsbelastning kan jag styra mycket av mina egna tider.

Tina Lindström Carlsson
Publicerad 12 juni 2017

Fakta om LKAB

Bransch

Industri och gruvnäringen.

Antal anställda

4 200

Anställdas bakgrund

Bland akademiker främst civilingenjörer och högskole­ingenjörer.

Läs mer om LKAB på Shortcut Se nästa artikel