46.

Namn:

Tobias Söderlund

Titel:

Implementerings- och supportkonsult.

Utbildning:

IT-design inriktning affärssystem/ekonomi, Karlstad universitet, examensår 2015.

Om du fick önska – vem skulle du vilja ha som mentor?

"Elon Musk är en intressant person. Han är grundare av SpaceX samt en av grundarna till Paypal och Tesla Motors."

På Visma ser Tobias Söderlund stora utvecklingsmöjligheter samtidigt som han får kombinera sina två passioner - att möta nya människor och det stora intresset för teknik.

Med ett stort teknikintresse var Tobias Söderlund tidigt på det klara med att han ville jobba inom IT. Men exakt i vilken roll var inte självklart. På Visma får han utlopp för sina passioner och ställs inför både de möjligheter och utmaningar som kommer med en stor arbetsgivare.

Hur gick dina tankar inför examen och karriärval?

– Planen var absolut inte att flytta till Stockholm – men när jag fick chansen på Visma kunde jag helt enkelt inte tacka nej. Och mitt jobb har om möjligt varit ännu bättre än vad jag kunde drömma om. Jag jobbar närmare kunden än vad jag förväntade mig och dessutom tillsammans med ett starkt team här på kontoret. Min roll är mer dynamisk och inte som ett traditionellt kontorsjobb, vilket jag tycker är väldigt positivt.

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

– Jag är certifierad för att arbeta med Visma Severa – ett tid- och projektsystem. Jag brukar boka in förmiddagar eller eftermiddagar hos kund för att gå igenom systemet och hur man arbetar och hanterar projekt. Ibland håller jag användarutbildningar för personalen. Tillbaka på kontoret tar jag hand om förfrågningar, mejl och supportärenden som behöver lösas.  

Hur var det att komma som nyexaminerad till Visma?

– Jag fick mycket stöd och en mentor som jag gick bredvid i början. Men också frihet under ansvar. För min del var det en jättebra arbetsform för jag trivs med att själv styra över min arbetstid. Det som överraskade mig var den supergoda stämningen och alla hjälpsamma kollegor. Det är inte ovanligt att jag umgås med kollegorna även på fritiden. På Visma har vi sammanhållningen som på ett mindre bolag, och samtidigt fördelarna av att ingå i en stor marknadsledande IT-koncern.

Har du ställts inför någon större utmaning och hur löste du den i så fall?

– Jag hade höga krav på mig själv när jag började. Jag ville känna mig säker på det jag gjorde och att det skulle bli bra för kunden. Kunderna har stort förtroende för Visma och jag kände därför ett tryck på mig att kunna möta deras förväntningar. Det gick bra, tack vare att jag hade mina kollegor i ryggen som hjälpte till och stöttade. 


Vad lockar med IT-branschen?

– IT är en av de branscher där utvecklingen går fort. Det känns alltid som man är på krönet till något nytt och roligt. På Visma får jag arbeta nära kollegor även från andra affärsområden. Även om vi har många olika produkter och tjänster så är det oftast en helhetslösning vi levererar till kund. Detta öppnar upp för fler möjligheter och en bredd som är svårt att få i andra branscher.


Vilka karriärvägar kan du se att det finns inom Visma?

– Redan idag är mitt arbete omväxlande, jag står inför nya situationer i och med varje kund. Än så länge får dessa utmaningar mig att växa! Inför framtiden finns här fullt av möjligheter att få nya spännande uppgifter och ännu mer ansvar. Visma har hela värdekedjan, från produktutveckling till kundleverans, vilket gör att det finns en otrolig bredd av framtida karriärvägar.

Eva Rydinger
Publicerad 12 juni 2017

Fakta om Visma

Bransch

Data/IT

Marknader

Skandinavien och norra Europa

Huvudkontor

Oslo

Antal anställda

5 500 i koncernen, 1 500 i Sverige

Anställdas bakgrund

Huvudsakligen akademiker inom data/IT och systemvetenskap

Läs mer om Visma på Shortcut Se nästa artikel