U.

Namn:

Henrik Åström

Titel:

Biträdande fastighetsförvaltare.

Utbildning:

Civilingenjörsutbildning i samhällsbyggnad med inriktning fastighetsekonomi, Kungliga Tekniska Högskolan, tar examen 2017.

Vilket råd vill du ge dem som är på väg ut i arbetslivet?

"Våga alltid ställa frågor. Var inte rädd för att verka inkompetent, passa på att lära dig något i stället. De mest kompetenta människorna jag känner är orädda för att ställa dumma frågor."

Henrik Åström gick direkt från studentprogrammet till att bli biträdande fastighetsförvaltare.

Henrik Åström började på Akademiska Hus efter att ha gått på deras studentprogram. Som biträdande fastighetsförvaltare är han aktiv inom flera olika delar av verksamheten. Han arbetar med allt från att leda kundmöten och plocka in prisförslag från entreprenörer till att medverka i utredningar och ombyggnadsprojekt. Just nu är Henrik med i projektgruppen för arbetet med en byggnad på Karolinska Institutets campusområde som ska renoveras och byggas om.

– Det är ett omfattande och spännande uppdrag att få jobba med den här byggnaden från grunden. Ena dagen följer jag IT-ingenjörer för att se över hur datanäten ska dras i fastigheten och nästa dag sitter jag i möte med potentiella hyresgäster, säger han.

Innan han fick sin tjänst gick Henrik på Akademiska Hus studentprogram parallellt med studierna på KTH. Under programmet fick han prova på olika delar av verksamheten. Bland annat gjorde han en utredning av ett campus avfallshantering och den ekonomiska analysen användes senare som underlag när Akademiska Hus handlade upp avfallsentreprenör.

– Det var kul att mitt arbete användes skarpt. En annan sak som jag uppskattade med programmet var att jag fick en mentor som hjälpte mig med min egen utveckling. Vi pratade om vilka roller som finns i den här branschen, hur jag skulle hitta ett jobb som motiverade mig, och hur jag skulle göra mig själv anställningsbar.

Det som lockade Henrik till Akademiska Hus var möjligheten att få jobba med projekt och verksamheter som inte finns på många andra ställen. Som exempel från de senaste åren nämner han prisbelönta Aula Medica samt Biomedicum som, när det står klart på KI:s campus i Solna, kommer att vara ett av Europas största och mest moderna laboratorier.

– Utöver det slogs jag av utvecklingsmöjligheterna när jag började på Akademiska Hus. Redan dag ett hade jag ett samtal med min chef om mina mål och hur jag ska nå dem. Det är inte överraskande att mannen som hade min tjänst innan mig fick chefsansvar efter bara något år.

Nanna Brickman
Publicerad 12 juni 2017

Fakta om Akademiska Hus

Antal anställda

440 anställda på 16 universitets- och högskoleorter. Huvudkontor finns i Göteborg.

Anställdas profil

Projektledare, fastighetschefer, drifttekniker, byggingenjörer, fastighetsförvaltare och ekonomer m.fl.

Läs mer om Akademiska Hus på Shortcut Se nästa artikel