18.

Namn:

Joel Jönsson

Titel:

Systemingenjör – teknisk integratör.

Utbildning:

Maskinteknik, Lunds tekniska högskola, examen 2013.

Vilket är ditt smultronställe i Sverige och varför?

”Vi har sommarstuga i Båstad och där är jag verkligen helt avslappnad. Där är det som ett svenskt medelhavsklimat på somrarna.”

Hållbarhet och miljötänk – det är Joel Jönssons melodi. På Tetra Pak lär han sig att ställa krav.

Joel gick raka vägen från universitetets föreläsningssal, in genom portarna till traineeprogrammet på Tetra Pak. Efter två år som trainee har han roterat på företaget och fått en tydlig koll på vad företaget, och arbetslivet har att erbjuda.

Hur var det att vara trainee på Tetra Pak?

– Det var grymt! Jag fick gå runt och lära mig hur olika avdelningar arbetade, och fick dessutom tillbringa några månader i Japan, Italien, Österrike och Brasilien. Det var som trainee jag hittade min roll som teknisk integratör.

Vad gör egentligen en teknisk integratör?

– Jag ansvarar för kravhantering i olika projekt. Det innebär att jag definierar krav och säkerställer att vi uppnår dem rent tekniskt. Det kan handla om att utveckla nya förpackningar eller att en maskins prestanda är dålig och då möter vi kraven som kommer in på att förbättra den. Jag håller även koll så att de tekniska disciplinerna samspelar med varandra, ser till exempel att mjukvaruingenjörerna och konstruktörerna pratar samma språk.

Varför sökte du dig till Tetra Pak?

– På universitet riktade jag in mig mot beräkningsmekanik och fick veta att Tetra Pak kommit långt inom det. Här bygger vi upp virtuella modeller för att förutsäga fysikaliska beteenden, till exempel hur en förpackning med en viss öppning beter sig om man tappar den. Istället för att testa massor av prototyper i verkligheten testar vi allt i datorn och utifrån det tillverkas produkten. Det blir både billigare och mer hållbart, det gillar jag. Tetra Paks grundidé är att förpacka livsmedel säkert och miljösmart. I dag är det mer aktuellt än någonsin och vi var tidiga i det tänket.

Hur är det att vara på en så stor arbetsplats?

– Det är fantastiskt! Eftersom vi är ett globalt företag är möjligheterna stora till att bygga sin karriärväg ut i världen. Inom en del områden är vi branschledande och där kan man grotta ner sig ordentligt. Det viktigaste är att anamma en av Tetra Paks hörnstenar – frihet under ansvar. Du måste ta för dig och be om hjälp för att utvecklas och det finns alltid nya spännande projekt på gång. Jag ser en det här som en plats att bygga min karriär.

Alma Johanson
Publicerad 12 juni 2017

Fakta om Tetra Pak

Bransch

Konstruktion/Teknik/Tillverkning

Marknader

Finns på mer än 175 marknader

Huvudkontor

Lausanne, Schweiz

Antal anställda

24 100 i världen, varav 4 400 i Sverige

Kontor

78 länder världen över

Anställdas bakgrund

Bland akademiker främst civilingenjörer, ekonomer och systemvetare

Läs mer om Tetra Pak på Shortcut Se nästa artikel