Branschbäst Energi

Branschbäst
Energi

17.

Namn:

Kvinnliga fysiker som arbetar på Vattenfall Nuclear Fuel (från vänster)

Berit Thimrén:

Key Account Manager.

Annika Marklund:

Beräkningsingenjör säkerhetsanalyser.

Roza Othman:

Reaktorfysiker.

Amarilys Fernández Oquendo:

Reaktorfysiker.

Eva Thyberg:

Key Account Manager.

Céline Alberts:

Chef – Strategi & Utveckling.

Irina Sitnikova:

Beräknings-ingenjör säkerhetsanalyser.

Malin Löwe:

Key Account Manager.

Karolina Brynjell-Rahkola:

Fysiker (ej i bild).

Som medarbetare på Vattenfall Nuclear Fuel får du fördjupa dig i fysik i en internationell miljö.

När en grupp kvinnliga kärnfysiker ska berätta hur det är att arbeta med kärnkraft beskriver de det lite som att få ett pussel framför sig. Det finns många bitar som ska passa in och känner man att man kan en bit kan man flytta vidare och titta på andra delar. Alla arbetar de på Vattenfall Nuclear Fuel vars huvuduppgift är att leverera kärnbränsle till Ringhals och Forsmark. Eva Thyberg är Key Account Manager och Annika Marklund är kärnfysiker med inriktning säkerhetsanalyser.

Berätta om era roller!

Annika: – Jag räknar bland annat på möjliga händelser som kan hända i kärnkraftverket, inte olyckor utan snarare händelser som verket ska klara av att parera automatiskt utan att det sker en olycka. Jag tar fram marginaler för det och även referensanalyser till säkerhetsredovisningen.

Eva: – Min roll är att projektleda och se till att bränsleleveranserna till Forsmark fungerar. Jag sköter kontakten med leverantörer och kraftverket och ser till att projektet levererar enligt plan.

Hur hamnade ni på Vattenfall Nuclear Fuel?

Eva: – Jag läste reaktorteknologi på högskola så för mig var Vattenfall ett naturligt val. Jag började som härdfysiker 1997 för att sedan bli chef för min grupp. Efter det har jag huvudsakligen arbetat med det jag gör nu.

Annika: – Jag ville ha ett jobb där jag fick så mycket nytta av min utbildning inom fysik som möjligt och då kändes kärnkraft väldigt rätt. Jag gjorde mitt examensarbete på Forsmark och började sedan som härdfysiker på bolaget 2004 för att några år senare träda in i min nuvarande roll.

Vad gillar ni mest med era jobb?

Annika: – Det dyker alltid upp oväntade saker som ska lösas så jobbet känns aldrig inrutat. Sedan är det en extremt hög nivå på kompetensen inom bolaget, vilket gör det till en väldigt spännande arbetsplats.

Eva: – Om man tittar på vad som är roligt med kärnkraft i sig är det att det är så brett och att det behövs så många olika områden för att få det att gå ihop. Jag gillar också mångfalden på företaget med människor från världens alla hörn.

Sara Schedin
Publicerad 12 juni 2017

Fakta om Vattenfall

Bransch

Energi

Marknader

Europa

Huvudkontor

Stockholm

Antal anställda

Cirka 20 000.

Läs mer om Vattenfall på Shortcut Se nästa artikel