28.

Namn:

Mikaela Åhlén

Titel:

Konceptutvecklare.

Utbildning:

Teknisk fysik, Uppsala universitet, examen 2014.

Vilken är din favoritinnovation?

“Internet.”

Ena dagen kodar hon och tittar på nya teknologier – nästa dag kan hela avdelningen sitta på ett brainstorming-möte och diskutera möjliga framtida produkter. Mikaela Åhlén gillar att rollen som konceptutvecklare på Husqvarna Group är bred.

Mikaela Åhlén är konceptutvecklare inom algoritmer och signaler på Husqvarna Group. Avdelningen hon sitter på är förutvecklingsavdelningen inom Electric-kategorin. De är ansvariga för att titta på nya sensorer och teknologier för att undersöka om de kan användas i framtida Husqvarna-produkter såsom robotgräsklippare, batteridrivna motorsågar och trimmers.

Beskriv en dag på jobbet! 

– Jag arbetar med mjukvaran till våra robotgräsklippare så större delen av tiden sitter jag och programmerar. Det blir också en del test, vilket innebär att jag går ut med en robotgräsklippare och testar det jag precis har implementerat i kod. Men det blir faktiskt också en del hårdvara i och med att vi ibland behöver löda och exempelvis koppla in nya sensorer. Jag gillar verkligen att jobbet är så brett! Det blir också en hel del intressanta möten där vi tar fram nya idéer. Det kan handla om allt från nya produkter till att ta fram nya features till en befintlig produkt.

Hur har du utvecklats i din yrkesroll sedan du började på Husqvarna Group för två år sedan?

– Jag är mer säker på vad jag kan och tar mer plats nu än vad jag gjorde i början. En sak jag tycker Husqvarna Group är bra på är att de verkligen satsar på att man ska utvecklas. Till exempel får vi på vår avdelning lägga en del av vår arbetstid till personlig kompetensutveckling, och det kan vara inom mer eller mindre vilket område som helst – så länge det är relevant för ens fortsatta arbete. Jag har bland annat använt den tiden till att gå en internetkurs tillsammans med en grupp kollegor för att lära mig om en viss ny teknik. Jag får dock inte nämna vilken eftersom det vi jobbar med handlar om framtida produkter och därför är hemligt.

Hur ser du på din framtid inom ditt yrke, har du några särskilda mål?

– Jag är väldigt nöjd där jag är och känner att jag har hamnat rätt. Mitt mål är att bara bli bättre på det jag gör och lära mig nya saker.

Vad gör dig stolt över att jobba på Husqvarna Group?

– Jag har varit på en del mässor där vi haft med robotgräsklippare och då är det vissa som kommer fram bara för att säga hur mycket de tycker om produkten. Jag är väldigt stolt över att vara med och utveckla något som folk älskar att ha hemma.

Sara Schedin
Publicerad 12 juni 2017

Fakta om Husqvarna Group

Antal medarbetare

13 000 medarbetare globalt.

Kontor

Huvudkontor i Stockholm, större enheter bla i Huskvarna och Jonsered (Sverige), Ulm (Tyskland), Charlotte (USA), Shanghai (Kina), Kawagoe (Japan). Vi har anställda i drygt 40 länder.

Läs mer om Husqvarna Group på Shortcut