6.

Namn:

Caroline Strandberg

Titel:

Software Engineer.

Utbildning:

Civilingenjör i datateknik, Chalmers Tekniska Högskola 2014.

Smultronställe i Sverige:

”Vår sommarstuga på Öland. Där kan man koppla av och bara njuta, där finns inga måsten. Man har närheten till naturen och kan när som helst promenera ner till havet och ta ett dopp. Superhärligt!”

Att konstruera radarsystem på Saab är en teknisk utmaning i en konkurrensutsatt bransch.

För Caroline Strandberg var Saab en drömarbetsplats, eftersom hon alltid varit imponerad av deras produkter. Hon hade gjort examensarbete där, liksom sommarjobbat. Drömmen gick i uppfyllelse när rätt jobb dök upp efter examen. I dag utvecklar hon mjukvara för land- och sjöradarsystem.

Berätta om ditt arbete!

– Jag leder ett mjukvaruteam som sysslar med efterbehandling av radardata, vilket innebär att vi binder ihop radarmätningarna så att man kan se hur exempelvis ett flygplan rör sig och vart det är på väg. I min roll gör jag allt ifrån att programmera till att göra tester i labbet samt felsöka och designa mjukvara.

Vad är det som gör jobbet så roligt?

– Delvis att det är så häftiga saker vi gör. Det är inga enkla produkter vi jobbar med, vilket gör arbetet spännande och utmanande på många sätt. Vi är inte heller ensamma i den här branschen, så vi måste ständigt ligga i den tekniska framkanten. Här finns enormt mycket att lära sig, och det är väldigt stimulerande att få lösa problem tillsammans med andra.

Vad är du mest stolt över i ditt yrke?

– Att det vi gör faktiskt räddar liv. På många oroliga platser runtom i världen bidrar vår radarutrustning till att människor kan skydda sig mot attacker. Att få vara en del av den insatsen känns viktigt och gör att jobbet blir extra meningsfullt.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter och karriärvägar på Saab?

– Alla möjliga! Inom Saab finns stor frihet att byta position eller vidareutveckla sig. Jag ville till exempel bli team leader och fick då gå kurser för att utveckla mina ledarkunskaper. Samtidigt var jag tydlig med att jag ville fortsätta jobba med kodning, och det var inga problem att lösa. Jag har också fått representera Saab på konferensen Datatjej. Det kändes både viktigt och roligt att få visa vad man kan göra i det här yrket, för det finns verkligen hur många möjligheter som helst.

Pernilla Fredholm
Publicerad 12 juni 2017

Fakta om Saab

Bransch

Konstruktion/Teknik/Tillverkning

Marknader

Europa, Australien, Sydafrika, USA, Asien och Mellanöstern

Huvudkontor

Stockholm

Antal anställda

15 500, varav 12 600 i Sverige.

Omsättning

23 miljarder

Kontor

Linköping, Stockholm, Göteborg, Jönköping, Arboga, Karlskoga m.m.

Anställdas bakgrund

70% arbetar inom tekniska områden. Cirka 65% har akademisk examen.

Medelålder

46 år

Könsfördelning

22% kvinnor och 78% män

Läs mer om Saab på Shortcut Se nästa artikel