U.

Namn:

Frida Carlén

Titel:

Projektledare, Digitala affärer.

Utbildning:

Fil. kand. i Medie- och kommunikationsvetenskap, Jönköping University, examensår 2004.

Vem skulle du vilja ha som mentor?

”Jag ser mycket upp till Sheryl Sandberg, COO på Facebook. Hon är otroligt driven i en tuff bransch och hon har haft ett flertal höga positioner tidigare, bland annat inom Google. Jag skulle vilja veta hur hon som kvinna, i en teknisk bransch, arbetat sig uppåt i stora och globala företag.”

Frida Carlén är projektledaren som utmanas av att sätta sig in i vitt skilda branscher och att få en förståelse för olika typer av företag. Hennes projektledarskap bygger en bro mellan teknik och marknad.

En tonåring bokar en tågbiljett online. En läkare kollar historiken i en journal. En pensionär tar ut pengar från en bankomat. Tre vanliga, vardagliga händelser som vi numera tar för givna. Och det är bland annat här som EVRY förenklar vardagen under dygnets alla timmar för över en miljon skandinaver. Frida Carlén, konsult och projektledare på EVRY, både utmanas och drivs av att projektleda inom området Digitala affärer, och att vara den förenande länken mellan teknik och användare.

Vad gör du på EVRY?

– Jag är utbildad inom kommunikation och journalistik. Tidigare har jag har bland annat varit webbansvarig inom resebranschen och arbetat som projektledare inom digitala kanaler på en reklambyrå – men mer och mer rör jag mig mot teknikfrågor inom IT-området. I dag sitter jag som konsult ute hos kund. Jag är koordinator för utrullningen av en global webb som ska släppas på 28 marknader.

Hur håller du dig uppdaterad med den senaste utvecklingen?

– Att gå en utbildning genom EVRY är aldrig några problem – tvärtom. Det förväntas och uppmuntras att man själv söker sig till utbildningar och det värdesätter jag verkligen. Två gånger om året har vi utvecklingssamtal då vi gör upp en plan och följer upp det som kan vara intressant. Jag försöker också hålla mig uppdaterad genom trendrapporter på LinkedIn, via bloggar och podcasts.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter?

– Det kan vara en utmaning att vara konsult – på gott och ont. Men jag gillar det, jag vill inte stagnera i min utveckling. Här får jag möjlighet att sätta mig in i olika branscher och olika typer av företag. I dag sitter jag på marknadsavdelningen men har både en teknisk och kommunikativ förståelse för uppdraget – en gråzon där kompetensen verkligen behövs. I framtiden ser jag gärna att jag kommer att projektleda större uppdrag och driva olika tekniska frågor.

Berätta om en utmaning du har ställts inför?

– Det finns ingen inkörstid på företaget när man arbetar som konsult. Nyanställda får ofta utbildning och introduktionsdagar men vi förväntas lösa det mesta själv – det är en rolig utmaning. Men under mitt första konsultuppdrag hamnade jag lite i kläm mellan ITavdelningen och marknadsavdelningen. Som projektledare förväntas du att gasa – men det finns interna processer som kan hindra att det går framåt. Jag fick backa och göra om men fick mycket stöd av EVRY. Jag kände mig aldrig ensam. Tillsammans kunde vi lösa upp knutarna och fortsätta uppdraget.

Vilket råd hade du velat ge dig själv om du var ny på jobbet?

– Första gången jag var ute på konsultuppdrag var jag lite naiv. Jag trodde att alla inom organisationen skulle vara informerade om min roll. Så var det inte. Så mitt råd är att inte springa på alla bollar direkt. Sitt ner och känn in stämningen innan du drar igång. Prata med människor i organisationen, och lär dig hur det funkar på företaget.

Eva Rydinger
Publicerad 12 juni 2017

Fakta om EVRY

Anställdas bakgrund

Här kan du arbeta som utvecklare av framtidens IT-lösningar, drift av IT-system eller som rådgivare/konsult inom något av våra många uppdrag.

Läs mer om EVRY på Shortcut Se nästa artikel