U.

Namn:

Ulrika Spåls

Titel:

Direktör HR och operativ effektivitet.

Utbildning:

Högskoleingenjör, Högskolan i Gävle, examen 1995. Kurser i vuxenpsykologi samt organisation och projektledning på Högskolan i Gävle, 2004.

Favoritplats?

”Nära familjen. Jag tycker om hela världen men har hittat en ny favoritplats i Stockholms skärgård där jag har en båt. Det är framförallt oerhört vackert och vattnet ger mig återhämtning och lugn.”

Ulrika Spåls valde att gå från industrin till en bransch som har människor i centrum.

Ulrika Spåls har en lång erfarenhet inom industrin. I december 2016 klev hon in i rollen som direktör HR och operativ effektivitet på Lernia.

– Jag är otroligt värderingsstyrd i mina val. På Lernia får jag möjlighet att jobba med det som jag tycker är roligt – både HR och operativ effektivitet, som omfattar verksamhetsutveckling, IT och internkommunikation. Samtidigt är jag i ett bolag som står för visionen att så många som möjligt ska kunna arbeta och försörja sig själva. Jag får göra en stor insats för samhället och det berör mig oerhört mycket. Efter många år inom industrin tycker jag att det är extra spännande att få jobba i en bransch som helt och hållet handlar om människor.

Vad brinner du för?

– Jag tycker det är viktigt att få bidra till förbättringar i världen. Jag har åkt på två volontärresor till Senegal i Afrika med mina barn. Framförallt har det gett oss en större ödmjukhet till mycket här i livet och man inser hur bra man har det. Det var många värderingar som ställdes på sin spets. Att resa med mina barn som är 13 och 17 år gjorde att jag fick se volontärarbetet med deras ögon.

Hur har din första tid på Lernia sett ut?

– Jag är mycket ute och träffar medarbetarna för att få en känsla av vad vi gör på företaget. Det är viktigt för mig att lära känna den verksamhet jag vill göra skillnad i. Jag tar inte för givet att jag kommer med de rätta svaren, utan jag lyssnar in vad Lernia är för ett företag, vilka utmaningar det finns och vad kan jag använda för kunskap och erfarenhet för att föra företaget framåt.

Vad gör Lernia till en bra arbetsgivare?

– Jag tycker om atmosfären. Människorna på Lernia drivs av en gemensam värdegrund, att skapa samhällsnytta och att få fler människor i arbete, och det märks på attityden. Det är en öppen kultur och jag ser att Lernia har stor potential att göra ännu mer skillnad. Jag drivs av att jobba i förändring och driver bland annat ett ledarnätverk inom Lernia som lyfter fram hur man jobbar med förändringsledning, affärsmässighet och kundnytta i allt vi gör.

Tina Lindström Carlsson
Publicerad 12 juni 2017

Fakta om Lernia

Bransch

Utbildning, bemanning och omställning

Marknader

Sverige

Huvudkontor

Stockholm

Antal anställda

Ca 4 700.

Anställdas bakgrund

Blandat akademiker/yrkesutbildade

Läs mer om Lernia på Shortcut Se nästa artikel