”Yngre människor bryr sig mer”
5 Dec 2012 kl: 00:00

”Yngre människor bryr sig mer”

För den tidigare partiledaren för Miljöpartiet, Maria Wetterstrand, är miljön fortfarande hjärtefrågan, och extra mycket brinner hon för att företagen ska ta sitt miljöansvar på allvar.

De företag som klarar sig bäst i framtiden är de som vill vara en del av förändringen vi står inför. De som kommer med innovativa lösningar på våra miljöutmaningar blir vinnarna, säger Maria Wetterstrand.

Varför är det så viktigt att företagen tar sitt ansvar?
– Framförallt är det viktigt för att företagen är en stor del av samhället, men det finns även affärsmässiga incitament. Det är många tecken som tyder på att företag som tänker på hållbarhet är mer effektiva och går bättre rent ekonomiskt. De som inte bryr sig kan hamna i skandaler, få vill göra affärer med företag som inte tar ansvar. Företag som tar ansvar har dessutom lättare att attrahera rätt medarbetare, många undersökningar visar att personal trivs bättre hos de arbetsgivare som tar samhällsansvar, istället för att kortsiktigt försöka tjäna så mycket pengar som möjligt.

Det finns en mängd positiva exempel, Preem är enligt Maria ett sådant. De verkar i en konservativ bransch men försöker förändra genom exempelvis sin talloljediesel. Det är inte säkert att de kommer att revolutionera, men de försöker i alla fall.

– Deras vd känner att han måste göra någonting. Han måste kunna se sina barn i ögonen och berätta vad han jobbar med. Bensin- och oljebranschen är väldig konservativ. Tänk att byta ut vartenda tankställe i världen, dessutom måste alla köpa nya bilar, vilket förstås är svårt. Skulle vi få brist på olja skulle det dyka upp alternativ, men oljan är billig och det är ett av de stora problemen.

Om du får spana lite, hur tror du att framtiden kommer att se ut ­avseende hållbarhet och ansvar?

– Yngre människor bryr sig mer och mer, det hör jag från alla arbetsgivare som jag träffar. Resurser blir knappare och dyrare i framtiden, vilket innebär att företag måste förändra sin förbrukning. Det har tagit lång tid att få det att bli en integrerad del av företagen. Många företag och kommuner är föreberedda och kan ta nästa steg. De företag som är bekväma löper en stor riska att bli frånsprungna.

Vad gör du själv för att tänka ­resurssnålt?
– Jag är inget föredöme, framförallt inte när det gäller resandet. Jag har övergått till att äta mer vegetarisk mat, köttproduktion är en stor bidragande orsak till växthuseffekten. Tyvärr är det många som tänker att återvinning ändå inte kommer till någon nytta, men så är det inte. Vi köper väldigt mycket prylar som vi inte behöver. Man kanske kan överväga att ha mobiltelefonen längre än ett halvår och istället uppdatera mjukvaran för att köpa ny hårdvara?