Föregående Nästa

”Vi arbetar efter premissen att vi bara tänker använda en planet”

”Vi arbetar efter premissen att vi bara tänker använda en planet”
31 maj 2016

Pernilla Jonsson ser till att allt som går att äta på IKEA, från grönsaksbulls -lunchen till lingonsylten som säljs i
butikerna, har en hållbar och ansvarsfull produktionskedja i ryggen.

Som Global Supply Chain Manager på IKEA Food är det Pernilla Jonssons jobb att upprätthålla en leverantörsbas för ansvarsfulla inköp och en hållbar logistik för matverksamheten på IKEA. Ansvaret sträcker sig över allt från arbetsvillkor och transportutsläpp till djurskydd och dolt socker.

Bara en planet

En viktig fråga som Pernilla har arbetat med är IKEAs inköp av lax. IKEA var bland de första som införde ASC/MSC-certifiering av laxen de använder, vilket innebär att de tar ett stort ansvar för fisket, odlingen och slakten av fisken.

– Det finns tyvärr inte flera upplagor av vår planet som kan leverera energi och resurser till de verksamheter vi behöver för att producera mat. På IKEA arbetar vi efter premissen att det bara finns en jord och därför har vi certifierat hela vår produktionskedja för fisk och skaldjur, från leverantörer till restaurangerna i alla våra varuhus.

Pernilla tycker att det är viktigt både för IKEA som företag och för samhället i stort att IKEA använder mer hållbara råvaror och reducerar matavfallet i sina restauranger och bistros.

– Genom att driva den här utvecklingen kan vi också inspirera våra kunder och visa hur de kan göra samma sak i hemmet. Det är ett arbete som jag är stolt över.

Från Lund till skog

Pernilla sökte sig till IKEA 1999 efter att ha läst en jobbannons i Sydsvenskan där det stod ”Vill du hänga med Billy till Beijing?”, en passning till den storsäljande bokhyllan. Under sina 17 år på bolaget har hon haft ett gäng spännande uppdrag. Innan hon fick sin nuvarande tjänst var hon ansvarig för indirekt material

– ett roligt jobb som innebar att hon fick resa världen runt för att se till att planerade IKEA varuhus skulle få den där bekanta IKEA känslan: samma uppbyggnad, samma belysning, samma möblemang. Någon flytt till Peking blev det dock aldrig. Istället lämnade hon hemstaden Lund för Älmhult – och stormtrivdes.

– Jag och min man emigrerade till Smålands skogar samma år som jag började på IKEA. I dag jobbar han i Hässleholm och jag i Malmö, men vi bor kvar här i IKEA land och våra barn pratar småländska. Eftersom IKEA har så många internationella medarbetare har våra barn vänner från hela världen – så trots att vi bor mitt i skogen är världen väldigt nära. Kombinationen av natur, IKEAs ursprung och den internationella miljön är verkligen fantastisk, säger Pernilla.

Publicerad 31 maj 2016
Föregående Nästa
Klara Stefansson

Klara Stefansson

Webbredaktör
Amanda Berglund

Amanda Berglund

Art Director
Therese Johansson

Therese Johansson

Redaktör
Josefin Svenberg

Josefin Svenberg

Chefredaktör