25 Jan 2012 kl: 00:00

”Våga säga upp dig!” – men tänk på det här först

”Jag ångrar det inte en sekund!” Så beskriver Shortcutmedlemmen Helena Adestedt beslutet att säga upp sig från sitt jobb som områdeschef på Hemfrid trots att hon inte hade ett nytt jobb på gång.

 

Efter ett uppehåll där Helena studerade marknadsföring, gick till en karriärcoach och tog reda på vad hon

ville göra härnäst har hon nu landat drömjobbet som konsultchef på rekryteringsbolaget Multimind.
− Jag tackade till och med nej till jobb eftersom jag ville vänta på ett som kändes rätt i magen. Många sa att jag var dum som gav mig ut i arbetslösheten frivilligt. Men jag såg mig inte som arbetslös utan som arbetssökande. Nu har jag landat rätt. Med coachning, ett jävlar anamma och is i magen blev det riktigt bra till slut.

 

Hennes råd till andra är solklart:
− Våga! Känns det inte rätt där du är i dag så stanna inte kvar. Det är klart att det krävs mod och att du måste se över din ekonomiska situation innan du kastar dig ut. Men det viktigaste i livet är faktiskt du själv. Gå på magkänslan. Det är värt det!

 

1) Vad du vill göra istället?

Fundera över varför du inte vill stanna kvar. vad saknas? Vad skulle vara jätteroligt att jobba med? Vad brukar du få beröm för? Vad är du stolt över i ditt liv? Utgå från det.

 

2) Och var vill du göra det?

Vill du jobba heltid eller deltid? Med projekt eller i löpande produktion? Vill du vara fast anställd eller egen företagare? Och vilken typ av människor vill du jobba med? Ofta är det en viss typ av människor som söker sig till olika typer av företag och positioner.

 

3) Lär dig marknaden.

Ta reda på så mycket som möjligt om hur jobbmarknaden ser ut inom den bransch du är intresserad av. Är det realistiskt av dig att söka jobb där? Stämmer din bild av branschen med verkligheten?

 

4) Gör research – och våga ta kontakt!
Bästa infon om en bransch får du från de som jobbar inom den. Leta igenom ditt kontaktnät, men våga också kontakta personer du inte känner. Kom ur blygheten! De flesta tycker att det är roligt att prata om sitt jobb. Ställ frågor som ”hur ser en vanlig dag ut” och ”vad är roligast/svårast”.

 

5) Tänk över din ekonomi.
Se till att du har råd att säga upp dig, innan du bestämmer dig för att drämma näven i bordet och dra. Och tänk på att du har 45 dagars karens innan det dyker upp pengar från a-kassan.

 

6) Ny bransch? Hitta överförbara egenskaper!

Är du sugen på att byta bransch? Då gäller det att visa att dina tidigare roller har inkluderat liknande arbetsuppgifter som den nya branschen, eller att du har egenskaper som gör dig klippt och skuren för den. I ditt CV kan du förutom utbildning och jobb framhålla att ”dessutom har jag det här” under rubrikerna ”Mina främsta kompetenser” och ”Min profil”.

 

 

 


Fråga experten!

Flera av tipsen kommer från vår karriärcoach Astrid Gauffin som också svarar på frågor i vår expertpanel. Läs besvarade frågor och ställ en egen fråga här!

 

 

 

Läs mer:

säg upp dig med stil!Klipp banden – Så går du vidare med stil

Jobbet känns trist. Karriären har fastnat i din nersuttna kontorsstol. Lugn. Vi hjälper dig till en lyckad uppsägning!

 

 

 

maria vågade fånga drömjobbetMaria vågade fånga drömjobbet

Maria Östbye vågade det många inte törs. Hon sa upp sig från ett jobb hon vantrivdes på för drömjobbet – trots 15 000 mindre i lön och en osäker framtid.
– Jag ångrar mig inte en sekund, säger hon.

 

 

Uppsägning – allt du behöver veta

När och hur får en arbetsgivare säga upp dig och vad gör du om det händer? Gunilla Bäcklund, facklig expert, har svaren!