Annons
Föregående Nästa

Storasyskon har större chans att bli chef

Storasyskon har större chans att bli chef
21 november 2016

Storasyster eller lillebror? Chef eller egenföretagare? Din placering i syskonskaran påverkar din personlighet och yrkesval, enligt en ny rapport.

Annons

Det finns många faktorer som avgör vad vi jobbar med och hur vi är som personer. Nu har IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, studerat en av dessa: syskonroller. Här är vad de kom fram till.

via GIPHY

Förstfödd har bättre chefchans 

Storasyskon har bättre social förmåga, större uthållighet, initiativförmåga, social mognad och känslomässig stabilitet. Därför klarar de sig också bättre på arbetsmarknaden – och har större chans att bli chef. Ungefär 20 procent större chans jämfört med syskon nummer tre, för att vara exakt.

Egenföretagande småsyskon

Småsyskon, däremot, driver oftare eget företag.

– Vi kan inte avgöra om det beror på att småsyskon är mer riskbenägna och kreativa eller att de har svårare att hitta jobb. Men vi finner samtidigt att småsystrar i större utsträckning än storasystrar har kreativa jobb, säger Björn Öckert, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Lägger mindre tid på läxor

Vad beror då den förstföddes sociala förmåga på? Enbart miljöfaktorer, menar studien. De har specialstuderat familjer som förlorat eller adopterat bort ett barn, och på så vis skiljt på sociala och biologiska faktorer.

Föräldrar har nämligen en tendens att engagera sig mer i storasyskon jämfört med de yngre. Småsyskon lägger mindre tid på att läsa läxor exempelvis.

Med det sagt – det är ändå du som i slutändan väljer om du vill vara boss eller inte. Glöm inte det.

Publicerad 21 november 2016
Föregående Nästa
Klara Stefansson

Klara Stefansson

Webbredaktör
Andreas Wirf

Andreas Wirf

Art Director
Linda Fritiofsson

Linda Fritiofsson

Redaktör
Josefin Svenberg

Josefin Svenberg

Chefredaktör