Stå upp för dig själv – 4 tips

Stå upp för dig själv – 4 tips

Foto: Foto:iStockphoto

Din utveckling 28 Feb 2011 00:00

Viker du dig platt när du får mothugg? Håller du tyst fast du har en annan åsikt? Till och med den starkaste kan ha svårt att säga ifrån. Så här vågar du – utan att bli en surpuppa.

Du kan gasta på din partner. Men när kollegan himlar med ögonen åt ditt förslag eller chefen lassar på dig jobb för en hel armé – då biter du ihop och håller käften. I vissa lägen i karriären kan det vara råjobbigt att säga ifrån.
Dags för ändring, menar Maria Gerlofson som skrivit boken Mod – stå upp för dig själv.
– Det handlar om självrespekt. Varje gång du låter någon köra över dig förlorar du lite av den, trots att dina åsikter och tankar är minst lika viktiga som någon annans.

Hon pekar på flera orsaker till att du inte säger ifrån, trots att du skulle vilja: Uppväxt, konflikträdsla, en Jantekultur där ingen ska sticka ut … Kanske hatar du tanken på att någon ska bli ledsen eller arg. Ett första steg till förändring är därför att bli medveten om hur just du fungerar. Fråga dig själv: I vilka situationer låter du dig trampas på? Och i vilka vågar du stå upp för dig själv?
– Då kan du börja plocka fram den starka personlig-heten även i andra situationer, säger Maria Gerlofson.

Känns det outhärdligt att säga till chefen att du har för mycket jobb? Börja med att göra en liten, liten sak annorlunda, som att hålla fast vid din åsikt på mötet även om någon ifrågasätter den. Får du en taskig kommentar? Kontra med motfrågor, som ett neutralt ”Hur menar du nu?” och ”Är det något särskilt du vill säga?” Humor är inte heller att underskatta – visst kan man säga ifrån med ett leende.

Att stå upp för sig själv är inte att skrika och gapa, utan att vara rak och tydlig med vad du vill. Okej, du har för mycket jobb – be då om konkret hjälp från chefen att prioritera i stället för bara ”Jag har för mycket jobb!”, säger Maria Gerlofson.
Får du värsta paniken efter att du har sagt ifrån, kom ihåg att du inte bara gör dig själv en tjänst.
– Företag förlorar pengar på att anställda inte vågar komma med förslag och sedan stå på sig. Dessutom: Att stå upp för sig själv är också att visa respekt för andra, att lyssna och sakligt reda ut vad båda parter behöver.

 

Så står du upp för dig själv

Vägen till att bita ifrån på rätt sätt på jobbet går via genomslagskraft och medkänsla.

Steg 1. Observera situationen och beskriv den. Till exempel: ”I dag fällde du en sarkastisk kommentar om mitt förslag på mötet”.

Steg 2. Beskriv den känsla du fick, exempelvis: ”Det kändes pinsamt”.

Steg 3. Förklara vad du behöver i stället – utan att anklaga: ”Jag vill kunna komma med förslag utan att känna mig bortgjord efteråt”. (Inte: ”Kan du sluta med det!”)

Steg 4. Be om handling: ”Nästa gång jag kommer med ett förslag du inte gillar önskar jag att du sakligt berättar vad du tycker är fel med det”.

Camilla Björkman
Publicerad 28 Feb 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin Din utveckling

Dags att infria nyårslöftet! Vilken trend hakar du på – bärbara hälsoprylar eller tyngdlyftning?

Ditt Liv

Här är årets hetaste träningstrender

Hur ska du ta täten i racet till beach 2016? Här är listan över årets hetaste träningstrender, framtagna av ett av världens största...

Lyft din karriär med hjälp av andra

Din Karriär

Lyft din karriär med hjälp av andra

Ensam är inte alltid stark. I dag är kontakter viktigare än någonsin, och genom nätverkande, mingel och mentorskap kan du lyfta din karriär...

Sikta högt! Så får du en boost i karriären

Din Karriär

Sikta högt! Så får du en boost i karriären

Vill du ha en förändring i karriären? I Universums senaste undersökning svarar en av tre Young Professionals att de är intresserade av att...

7 tips som kommer öka din produktivitet

Ditt Liv

7 tips som kommer öka din produktivitet

Ta större ansvar för hur du fördelar din tid - och minska stressen på köpet. Så här gör du!

8 vanor du lär hitta hos inflytelserika personer

Din Karriär

8 vanor du lär hitta hos inflytelserika personer

De med inflytande är ofta analytiska, nätverkande personer som inte faller offer för trender. Här är åtta saker att tänka på för att...

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »