Spontanansökan − så gör du
28 Nov 2013 kl: 00:00

Spontanansökan − så gör du

 

 

Är spontan­ansökningar ett bra sätt att söka jobb?

Vi frågade fem rekryteringsexperter:

 

Håkan Sandberg, rektyterare 10TON

– Det kan vara krångligt för rekryteringsföretag att hantera spontanansökningar. Vi brukar hänvisa till att registrera sig i vårt rekryteringssystem. Då är man sökbar på fritext och tillgänlig för alla konsulter, inte bara den som får mailet.

 

 

Marie Nyberg, HR-konsult Apoteket

– Både ja och nej. Du måste in i vårt system, annars är det lätt att vi missar dig. Vi uppmanar att man lägger in sig i vårt rekryteringsverktyg och sedan hör av sig för att följa upp sin ansökan.

 

 

 

Anna Mårtensson,  intern rekryterare Adecco

– Man riskerar att falla bort när man skickar in en spontanansökan. Det bästa sättet är att vara proaktiv och registrera sig i databasen och sedan höra av sig.

 

 

 

 

Valentina Hammarström, HR business partner  Volvo

– Det kan vara positivt med en spontanansökan om vi ska anställa någon på stört. Men man måste förstå att det ses mer som en intresseanmälan och att det är viktigt att ringa och följa upp.

 

 

 

 

 

Lyckas med din spontanansökan!

Här är karriärcoachen Astrid Gauffins bästa tips:

 

1. Undersök vad de behöver.
Tricket för att skriva en bra spontanansökan är att först ta reda på så mycket som möjligt om företaget och vilken kompetens de kan tänkas behöva. Finns det några luckor du kan fylla? Kanske har du kompetens de inte ens vet om att de behöver?

2. Ring upp och ställ frågor.
Kontakta personer som kan ge dig ytterligare information så att du riktar in din ansökan rätt. Ju mer kunskap du skaffar dig om det område som intresserar dig desto lättare blir det att fokusera på att presentera rätt saker om dig själv.

3. Undvik att bli för bred.
När du inte har en jobbannons att anpassa din ansökan efter är risken stor att den blir för bred. Ett ”jag kan jobba varsomhelst hos er” funkar sällan. Koncentrera dig på det specifika område eller den avdelning där du vill jobba. Beskriv varför du passar in just där och framhäv det som företaget uppfattar som attraktivt för just dem.

4. Skicka till rätt person.
Risken är stor att din ansökan glöms bort om den hamnar fel. Ju större företag desto viktigare är det att du hittar den som kan ge dig jobbet. Om du vill till exempel jobba som marknadsförare ska du skicka ansökan till marknadschefen, inte HR-chefen.

5. Följ upp.
Vänta någon efter att du skickat in din pontanansökan. Mejla eller ring sedan för att kolla av läget. Detta visar att du verkligen är intresserad och dessutom etablerar du en personlig kontakt. Be om att få komma på ett förutsättningslöst möte för att presentera dig närmare.

 

 

Ställ dina karriärfrågor till Shortcuts experter

Både karriärcoachen Astrid och rekryteringsexperten Håkan sitter i Shortcuts expertpanel. » Ställ din fråga till dem här!

 

 

Diskutera i forum

Funkar spontanansökan eller inte? Har du några tips till andra medlemmar?

» Diskutera och tipsa här!

 

 

 

LÄS MER:

Många håller ständigt ett öga öppet för drömjobbet bland annonser och kontakter. Men det finns enklare sätt. Att spontanansöka kan falla väl ut, om du bara gör på rätt sätt.
Vet du var du vill jobba? Grattis! Då kan du skicka in en spontanansökan direkt till företaget – kanske leder det till att du får drömjobbet. Här ger sex personalchefer sina bästa råd.