”Sov hellre än plugga hela natten”
18 Sep 2012 kl: 00:00

”Sov hellre än plugga hela natten”

När hjärnan ska återhämta sig behöver den i genomsnitt sju timmars sömn.
– Men unga personer, som studenter, har ett större sömnbehov än äldre och behöver runt åtta eller åtta och en halv timme, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och föreståndare för Stressforskningsinstitutet.
Effekten av för lite sömn kan märkas markant för en students förmåga att lära in.
– Sömnbrist ger en hjärna som fungerar långsammare. Under sömnen bygger man upp förrådet av energi och får man inte den energin så kommer hjärnan att dra ner på aktiviteten.

Det innebär att hjärnans olika delar inte kan interagera på rätt sätt. Och inte minst – sömnbrist gör det svårare att komma ihåg.Torbjorn Akerstedt
– En väldigt viktig funktion hos sömnen är att befästa minnet. De biologiska processerna fungerar inte optimalt om man inte sover och man får betydligt svårare att hitta det man stoppat in i minnet kvällen innan.
Vilket leder fram till den givna frågan: vad ska man prioritera, sömnen eller ett sista försök att spendera natten med böckerna?
– Ofta är det bättre att sova än att plugga, säger Torbjörn Åkerstedt.

För att effektivisera kanske någon snuddar vid tanken på lyssna in information när man sover.
Även där är det klokt att tänka om.
– Under sömnen sysslar hjärnan med att bygga upp sig själv och blockerar allt annat som kommer in utifrån. Det finns en ny studie som visar att man kan lära sig vissa saker, som lukter, på mycket primitiv nivå när hjärnbarken inte är inblandad. Men det är som sagt på en låg nivå. Det är inte så att man kan lära sig årtal i historien.