Skanska hetare än Google
10 Jun 2014 kl: 00:00

Skanska hetare än Google

Skanska är ett internationellt ledande byggföretag med projekt över hela världen. I år har de rankats som Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland svenska högskoleingenjörer. Framgångsreceptet? En utpräglad satsning på företagets medarbetare. Möt Skanska Sveriges vd Pierre Olofsson, Jonas Naddebo, projektledare för studentprogrammet Skanska P³ och Anja Holmberg, som har gått Skanskas studentprogram för högskoleingenjörer. Efter avslutat program och ett lyckat exjobb fick hon en anställning och jobbar
i dag som projektingenjör på anläggningssidan.

Hur känns det att ha passerat Google?
Pierre: – Det känns givetvis jätteroligt att ha passerat Google som också har ett starkt varumärke. Vi kan erbjuda fantastiska karriärmöjligheter för högskoleingenjörer och jag tolkar vår ranking som att budskapet nått fram.

Ni är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland högskole­ingenjörer.  Vad ligger bakom er framgång? 
Pierre: – Framgången är ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete med att visa upp allt Skanska kan erbjuda betalar av sig. Vi arbetar hårt med att bygga kompetens underifrån och satsar därför mycket på att synas bland studenter och unga. Vårt studentprogram Skanska P³ riktar sig till högskoleingenjörer, där studenterna får lära känna Skanska redan under studietiden. Alla förmågor och kompetenser behövs i vår breda verksamhet, men just högskole­ingenjörerna är extra viktiga. Att driva byggprojekt är vår kärnverksamhet och där vet vi att en högskoleingenjörsexamen är en utmärkt utgångspunkt.

Det är ingen vanlig vecka på Skanska den här veckan, berätta!

Jonas: – Eftersom vi är ett branschledande företag ställs det extra högra krav på oss vilket gör att vårt säkerhetsarbete genomsyrar allt vi gör, varje dag. Vi har en uttalad vision där vi strävar efter noll ­arbetsplatsolyckor. Den här veckan, som vi kallar Safety Week, är en hyllning till detta och sätter strålkastarljuset på säkerhets­arbetet i hela koncernen. Det innebär att fler än 10 000 arbetsplatser och 57 000 medarbetare på Skanska runt om i världen sätter ett extra stort fokus på arbetsmiljö och säkerhet.

Kan ni ge något exempel på aktiviteter som genomförs under Skanska Safety Week?
Anja: – Just nu arbetar jag i ett projekt i Hammarby Sjöstad och där har vi haft flera möten med fokus på att minska arbetsplats­olyckor. Det är många chefer som åker runt på olika projekt på så kallade Safety Tours och det är många olika aktiviteter med fokus på säkerhet som genomförs på projekten under den här veckan. Exempelvis hade vi besök av en leverantör för skyddskläder där alla kunde prova olika handskar, skyddsglasögon med mera. Även skyddsrondsrotationer är vanligt, där vi får möjlighet att komma med synpunkter på andra byggen än vårt eget, vilket är bra eftersom det är lätt att bli hemmablind samtidigt som det blir en social aktivitet.

Jonas: – Ja, säkerheten är verkligen en av våra viktigaste värderingar och det har gett avtryck i organisationen.

Kan du ge några exempel?
Jonas: – Jag har varit runt på flera av våra projekt och även om jag själv inte jobbar som ingenjör uppmuntras jag att komma med egna synpunkter kring säkerhetsaspekterna ute i produktionen. Jag har också ett starkt minne av en praktikant som efter bara två veckor ute på en byggarbetsplats märkte att det fanns brister i säkerheten. Han tog då ett eget initiativ och stängde ner hela byggarbetsplatsen. Det är ett bevis på att vi lyckats förmedla hur viktig säkerhetsaspekten är. Han tog våra värderingar till en helt ny nivå och visade ett oerhört driv.

Är det den typen av medarbetare ni vill rekrytera till ert ­studentprogram Skanska P³?
Jonas: – Ja, absolut! Vi vill att man ska brinna för byggbranschen, ha ett stort driv och våga ta egna initiativ och mycket ansvar. Vi söker entreprenörer med stort intresse för produktionen som vill bli morgondagens ledare inom Skanska.

Berätta lite om programmet!
Jonas: – Skanska P³ är ett studentprogram för dig som läser till högskoleingenjör och vill jobba med produktionsledning i bygg-, anläggnings- och fastighetsbranschen. Målet är att öka mångfalden, säkra vår strategiska rekrytering och attrahera de främsta talangerna. Man kan säga att det här är lite av Skanskas trumfkort och vi får många sökande varje år. Efter cv-granskning, en telefonintervju och en intervju på plats väljer vi ut 38 till 40 kandidater som får en åtråvärd plats. Programmet börjar i maj med en startträff och en introduktion. I programmet ingår sex till åtta veckors sommarjobb, en ledarskapsutbildning, produktionsträffar, projektsimuleringsspel och en gemensam studieresa till ett land i Europa där Skanska är verksamt. Under programmet får man också en egen fadder och det finns också möjlighet till att göra sitt exjobb genom programmet.

Anja, berätta om dina erfarenheter från Skanska P³!
Anja: – Programmet var ett väldigt bra sätt att komma in i organisationen på och man lär snabbt känna nya kollegor och får snabbt ta ett väldigt stort ansvar. Jag tycker också att programmet är väl uppstyrt och det finns ett organiserat sätt att arbeta på här. Det gör att jag känt mig trygg när jag antagit nya utmaningar eftersom det finns tydliga referensramar att utgå ifrån trots att varje byggprojekt ser olika ut.

Vad är det bästa med att jobba på Skanska?
Pierre: – Att arbeta hos en av världens ledande samhällsbyggare­ öppnar många dörrar, både vad gäller inriktning på arbetsuppgifter och att skaffa sig erfarenheter från andra marknader. Skanska har något att erbjuda oavsett var i karriären du befinner dig.

Vad gör er till en spännande arbetsgivare?
Pierre: – Fördelen med att arbeta i ett så stort företag som Skanska är att man får möjlighet att jobba i spännande projekt, både stora och små.  Samtidigt som vi är stora är vi väldigt måna om individens utveckling och du har som medarbetare näst intill obegränsade utvecklingsmöjligheter. Vi satsar stora resurser på att utbilda och utveckla vår personal. Eftersom vi har verksamhet i en mängd länder världen runt har vi internationella utbytesprogram där du som medarbetare kan få möjlighet att jobba i ett annat land under en period. Skanska utmärks av en öppen kultur med kompetenta medarbetare och duktiga chefer där alla har möjlighet att påverka företagets utveckling.

Vilken bild vill ni att studenter ska ha av er?
Jonas: – Vi är ett värderingstyrt och innovativt företag som präglas av gröna lösningar. Vi är också ett internationellt företag, vilket öppnar för goda karriärmöjligheter. Jag tycker att en karriär på Skanska kan liknas vid en klätterställning där man kan ta många olika vägar i flera olika riktningar och där det är okej att ta olika vägar, och byta riktning efter de intressen man har.

Varför är morgondagens talanger viktiga för er?
Pierre: – Skanskas framgång har skapats av engagerade och kompetenta medarbetare. Vi skulle inte kunna driva flera tusen byggprojekt varje år utan alla drivna medarbetare. För att fortsätta utvecklas och växa är det avgörande att vi lyckas attrahera de bästa och mest engagerade talangerna.

Slutligen, vad utmärker Skanska som arbetsgivare?
Jonas: – Skanska satsar mycket på sina medarbetare på alla nivåer. Som ett branschledande företag med en 125 år lång historia har vi också resurserna som krävs för att lyckas vara professionella i allt vi gör. Här har du möjlighet att jobba med några av världens största byggprojekt, med tydligt miljöfokus.