”Scania ville skräddarsy en tjänst till mig”
19 Nov 2015 kl: 00:00

”Scania ville skräddarsy en tjänst till mig”

Södertäljebaserade Scania har byggt ett gott rykte kring sig mycket tack vare sin goda personalpolitik och den välutvecklade företagshälsovården. Men man prioriterar även lärande och personlig utveckling och tycker inte att medarbetarna ska behöva byta företag för att lyckas med det.

KARRIÄRVÄGAR INOM SCANIA ser ofta olika ut. För Katarina Stetlers del blev hon, efter ett år, erbjuden en forskningstjänst. I ett samarbete med KTH skulle hon för Scanias räkning forska inom innovationsledning. Det resulterade i en doktorsavhandling som behandlade sambandet mellan produktionsideologin Lean och innovation. Lean är en filosofi om hur man hanterar resurser i ett företag.
– Jag började med en traineetjänst och efter det fick jag möjligheten att doktorera. Efter min avhandling blev jag väldigt glad när Scania frågade hur de kunde skräddarsy en tjänst till mig för att skapa verksamhetsnytta av mina studier, säger Katarina Stetler, som nu kan titulera sig innovationsstrateg och fordonsergonom.

RESULTATET BLEV EN tudelad roll där Katarina spenderar ena hälften av sin arbetstid med att jobba strategiskt och andra hälften med att jobba som fordonsergonom, där hon får utveckla den fysiska förarhytten som lastbilschauffören både lever och arbetar i. Katarina trivs väldigt bra på Scania, men det är inte på grund av någon tacksamhetsskuld som hon är kvar.
– Jag har kommit fram till att Scania har den absolut häftigaste produkten. Inget annat företag i stockholmsområdet kan erbjuda den här tekniska utmaningen, det är en sådan spännande komplexitet i en lastbil. Avancerad teknik i framkant, funktion, ergonomi, intuition, alla detaljer som måste samspela. Det är svårt att hitta en annan produkt som erbjuder så många olika utmaningar på en och samma gång, säger Katarina Stetler.

SCANIA ÄR KÄNT för att för att vara väldigt måna om sina anställda. Det är ett familjevänligt företag, men är du inne i en period där du vill jobba mycket och utvecklas så får du det.
– Vi betraktas som medarbetare här, inte som kuggar i något hjul. Det finns en fri rörlighet inom Scania, cheferna ser din personlighet och vad du åstadkommit snarare än din formella utbildning när du vill röra på dig inom företaget. Det var någon som sa att det är bättre att utbilda medarbetare och riskera att förlora dem än att inte utbilda dem och ha dem kvar. Det tycker jag beskriver Scanias förhållningssätt till personalen på ett bra sätt.