Så tacklar du numerärt underläge på intervjun
20 Nov 2015 kl: 00:00

Så tacklar du numerärt underläge på intervjun

Läs på innan

Att veta namnen på de som ska intervjua dig och vad de faktiskt gör är bra. Att du vet detta visar att du är intresserad, och du kan också få reda på vad du och intervjuarna har gemensamt. Tips från coachen: LinkedIn är jättebra för att stalka folk på ett professionellt sätt.

Förbered dig – till en viss gräns

Visst, att förbereda sig är viktigt – men kom absolut inte med en välregisserad pjäs till intervjun. Att få panik när man inte ordagrant kommer ihåg sina svar ser inte bra ut, och du kan ju faktiskt få frågor som du inte räknat med. Försök förbereda några lösa svar på standardfrågor, men improvisera gärna kring dem också, om du vågar.

Ta det kallt

Självklart blir man nervös när det känns som att det är alla mot en, men kom ihåg att de vill att du gör bra ifrån dig. De är på din sida! Ett enkelt tips för att känna sig mindre spänd är att andas djupt och långsamt, slappna av i axlarna och le. Du kan också prova att köra en mindfulness-session innan för att känna dig mer i linje med nuet.

Glöm inte bort någon

Att skapa en relation till den/de som intervjuar är svårt. Att göra detsamma med flera intervjuare är ännu svårare. Men lugn, det finns tekniker som hjälper dig. I stället för att stirra ut den som verkar snällast och fokusera på hen så bör du försöka få alla att känna sig inkluderade när du pratar. Använd kroppsspråket, men överdriv inte. Se också till att möta allas blickar då och då.

Knepen: Få vem som helst att tycka om dig på 90 sekunder!

Tänk positivt

När all fokus ligger på dig är det lätt att tro att intervjuarna dömer dig på ett negativt sätt. Försök ersätta negativa tankar som ”de tycker jag är sämst” eller ”de tror inte att jag har koll på vad jag säger” med positiva tankar så som ”nu jäklar ska jag visa vad jag kan bidra med”. De har kallat dit dig för att de vill höra vad du har att säga. Återigen; ni är på samma sida.

Tänk på kroppsspråket

Kroppsspråk är lika viktigt som det du säger. Ha som sagt ögonkontakt med de som intervjuar dig, håll ryggen rak och vänd dig alltid mot den som ställt en fråga. Öva på vänner och familj, fråga om feedback på vilka signaler din hållning, dina ansiktsuttryck, och tonen på din röst sänder ut. Allt detta för att verka naturlig, självsäker och relativt avslappnad under din intervju.

Via The Guardian.