30 Maj 2008 kl: 00:00

Så skapas en arbetsnarkoman

_________________________

Ett roligt jobb har sina fördelar men är också en potentiell fallgrop. Minns du uttrycket ”Honungsfällan” från slutet av 1990-talet? I rapporten honungsfällor och rävsaxar (TCO 1999) beskrivs fällan som att hungriga medarbetare lockas till projektarbeten av sötman i spännande arbetsuppgifter. Snart känns privatliv och vila mest som irriterande avbrott.

– Det handlar om att man blir hög på att vara efterfrågad och ha väldigt mycket att göra, säger stressforskaren Töres Theorell, professor emeritus och verksam på Institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet.

Stressen gör oss ”bedövade”

När vi är stressade utsöndrar kroppen stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol. Adrenalin gör att vi kan hålla ett högt tempo och tycka att det är jättekul att ha koll på många saker. Noradrenalinet spänner musklerna och håller alla sinnen på helspänn. Därför kan vi hitta lösningar och ha flera projekt igång utan att tröttna. Kortisolets uppgift är att stänga av, både fysiskt och psykiskt, så att vi inte märker hur stressigt vi har det och hur trötta vi faktiskt är.

Kickarna är beroendeframkallande

De som går i honungsfällan har många gånger en bra lön men hinner sällan njuta av den frihet lönen ger. Risken är framförallt stor för dig som arbetar inom ett företag där du har uppgifter som ger dig möjligheter att visa vem du är.

– Efter ett tag blir du beroende av kickarna du får på jobbet och har svårt att sluta prestera, säger Töres Theorell.

Resultatet blir en biologisk, social och emotionell utmattning.

– Det är okej att gå på högvarv på jobbet under ett par veckor, men pågår det under flera månader är du inne på fel spår. När du får svårt att somna och märker att du är lättirriterad är det dags att trappa ner, menar Töres Theorell.

Avrunda gamla projekt när du startar nya. När något tar mer tid än beräknat har du annars ingen chans att klara av det.

Text: Malin Sund