22 Jan 2010 kl: 00:00

Så skaffar du drömjobbet

Nu ska jag ge dig en sanning som du kanske inte vill höra. Men i min jobbcoachning och har jag tydligt sett att det är de personer som inser denna sanning som får jobben.

Det är jobbigt att skaffa ett jobb!

Det är lika bra att du inser det nu och kavlar upp ärmarna. Glöm gräddfilen och lär dig hur tratten fungerar istället.

Tänk dig en stor tratt. I den vida änden häller du ner 1000 nätverkstillfällen. I mitten av tratten har detta omvandlats till 100 utlämnade cv:n. Längst ned i den smala änden har allt kokat ihop till 10 intervjuer och ut droppar 1 stycke drömjobb!

Så ser logiken ut och då förstår du säkert att det krävs en hel del slit för att få resultat.

Jag ska nu guida dig ned genom tratten.

Steg 1 – Börja fylla tratten

När jag är ute och föreläser träffar jag väldigt många personer. Alla jag möter kan delas in i tre kategorier.

A. De som ger mig ett bra intryck

B. De som inte ger mig något intryck alls

C. De som ger mig ett dåligt intryck

Jag skulle säga att fördelningen mellan dessa grupper ser ut ungefär så här:

A. 2 %

B. 97 %

C. 1 %

De som hamnar i grupp B gör inte mycket väsen av sig alls och förblir en grå massa. De 3 % som tillsammans utgör grupperna A och C har det gemensamt att jag kommer att komma ihåg dem.

Det jag vill lära ut här är följande: Alla personer du möter kan vara din framtida arbetsgivare eller känna din framtida arbetsgivare. Så lyder nätverkandets lagar. Därför bör du hela tiden sträva efter att hamna i A-gruppen. Varje dag i varje möte.

Du vill att alla du möter ska komma ihåg dig som en trevlig och framåt person. Dessutom ska de veta vad du gör eller vill göra framöver. Tänk därför på detta:

• Var trevlig och engagerad.

• Formulera ett tydligt erbjudande.

• Kom ihåg och använd namnet på den du möter.

• Säg också ditt eget namn och eventuellt firmanamn. Flera gånger. Använd minnesregler för att göra dem lättare att komma ihåg.

• Använd visitkort för att underlätta senare kontakt.

Genom att jobba konsekvent på detta sätt, vilket du naturligtvis kan börja med redan i unga år, ökar du chanserna för att någon intresserar sig så mycket för dig att de ber överlämna ditt cv.

1000 nätverkstillfällen kanske låter mycket. Men tänk på att du med dagens fina teknik även kan nätverka digitalt på ett effektivt sätt.

Grattis! Nu du kommit till steg 2.

Steg 2 – Sprid dina slagkraftiga cv:n över världen

Nu har då fått chansen att ge något ditt cv. Det är naturligtvis en konst i sig att göra ett cv som slår. Här tänkte jag ge dig ett par tips som du inte läser om i de vanliga cv-tips-artiklarna? Men som hör den nya tiden till.

Det pratas allt mer om det personliga varumärket, vilket kommer att få fler och fler konsekvenser framöver. Du kan därför förekomma utvecklingen genom att fundera på vilka verktyg företagen i dag använder för att sprida och vårda sitt varumärke. Här är två tips.

Namnlogga

Gör en logotyp av ditt namn. Enkelt, snyggt och tydligt. Utformar du den rätt kommer den att särskilja dig från andra och förmedla ditt värde lika väl som en bra företagslogga gör för en firma.

Punchline

Om vi ska fortsätta att inspireras av av företagen och använda väl beprövade marknadsföringsverktyg kan du även skapa din personliga punchline att använda i ditt cv. Fördelarna med detta är:

• Du blir återigen någon man kommer ihåg

• Du presenterar ditt erbjudande effektivt

• Man vet direkt var man har dig

• Du skiljer dig från mängden

Slagkraftiga cv:n kommer att ta dig till Steg 2. Heja! Drömjobbet kommer allt närmare.

Steg 3 – Bli mästare på anställningsintervjuer

Det är nu det verkligen gäller. Du är i slutet av tratten och du ska bara klämma dig genom den där sista smala pipen.

Jag intervjuar själv människor som är duktiga på att gå på anställningsintervju för att ta del av deras bästa tips. Jag lär mig också från erfarna rekryterare. Det kan du också göra.

Det finns mycket att lära om intervjuer och jag ägnar ett helt kapitel åt det i boken ”Grattis! Jobbet är ditt”.

Det första du måste göra är att komma över dina nervositet. Nervös är man för att man gör något man inte tror sig behärska. Det finns två saker du kan göra:

• Träna

• Skaffa erfarenhet genom att gå på intervjuer

Ju mer kött du har på benen ju mindre nervös behöver du vara. Så läs allt du kan om intervjuteknik, anlita någon att intervjuträna dig eller låt en kompis ställa alla jobbiga frågor till dig. Varför inte också filma och analysera efteråt?

Du vet att alla idrottsproffs som siktar på guld gör så? Att knipa ett drömjobb är också en stor prestation. Lär därför av proffsen. Analysera och förbättra hela tiden varje liten detalj du kan förbättra.

Pelle Mårtenson

Nu aktuell med boken Grattis! Jobbet är ditt – Marknadsför dig för att knipa jobb och uppdrag.