Så ska kulturen hjälpa långtidssjukskrivna
30 Dec 2014 kl: 00:00

Så ska kulturen hjälpa långtidssjukskrivna

Forskning visar att kulturintryck stimulerar sinnena och ger goda effekter på hälsan. Region Skåne drog 2012 igång Kultur på recept, ett projekt där eget skapande och kulturupplevelser i grupp är en del i rehabiliteringen.

Projektet pågår fram till december i år, och ska fungera som ett komplement till traditionell behandling.

– Deltagarna får ett recept som innehåller kulturaktiviteter under tio veckor. De ska stärka det som är friskt och öppna upp för en vardag som innebär att uppleva något nytt och hamna i ett socialt sammanhang, säger processledaren Christina Gedeborg-Nilsson.

”När man utmanas att göra sådant man aldrig gjort förr, som att spela ukulele eller sjunga i kör, växer man som människa”

Målgruppen är patienter som har en pågående eller hotande sjukskrivning, som är eller riskerar att bli socialt isolerade eller som lider av psykisk ohälsa eller kronisk smärta. Patienterna genomgår en medicinsk bedömning innan de får sitt recept.

– Vi håller en skarp gräns mellan vård och kultur, det markerar vi bland annat genom att inte kalla personerna för patienter när de väl börjat i kulturprogrammet. Syftet är att släppa fokus från det onda och jobbiga för att gå från att bli vårdad till att bli ”kulturad”.

Deltagarna möts tre gånger per vecka, under ledning av en kulturpedagog. Aktiviteterna är förlagda till kulturförvaltningens verksamheter i Helsingborg, som Dunkers kulturhus, Konserthuset, Stadsbiblioteket, Sofiero slott, Fredriksdal museer och trädgårdar, Stadsteatern och Röda kvarn. Aktiviteterna kombineras med samtal, frågeställningar och diskussioner om det upplevda.

– Att locka fram minnen från en bättre tid kan faktiskt också ge en bättre tid. Deltagarna utmanas, stimuleras och träffar nya vänner genom kulturen. Man får ett socialt sammanhang som ofta finns kvar även efter programmets slut.

Hon berättar att många upplever att de har fått en nyckel till kulturen som innan varit något främmande.

– När man utmanas att göra sådant man aldrig gjort förr, som att spela ukulele eller sjunga i kör, växer man som människa. Att våga kasta sig ut betyder mycket för självbilden och ökar lusten att uppleva fler nya saker.

Alla deltagare i Kultur på recept får även ett kulturkort som innebär fri entré på alla kulturinstitutioner i Helsingborg under ett år. Det gör att många håller kontakten med kulturen även efteråt.

– Grupperna har gjort att många fått nya vänner som fortsätter att träffas och uppleva kulturen på olika sätt. Flera vill också introducera sina vänner och familj för kultur, dela med sig av sina upplevelser från Kultur på recept.

Har deltagarna börjat må bättre?
– Utvärderingen är inte klar, men vi som jobbar med det kan se att programmet har gjort skillnad för många människor. De har kommit vidare i sin rehabilitering, fått stärkt självförtroende och en ökad framtidstro. Flera har tagit steget och vågat börja söka jobb, och en del har faktiskt fått jobb under programmets gång tack vare att de kommit ut i samhället. De allra flesta har blivit gladare och fått en helt annan utstrålning.

4 energitips som kan lindra både tenta- och framtidsångest:

Skratta på låtsas

Skrattyoga utnyttjar skrattets helande kraft genom att samlas i grupp och skratta tillsammans. Det fina är nämligen att kroppen inte känner någon skillnad på tillgjort eller äkta skratt. Övningarna i skrattyoga är inte direkt kopplade till humor; istället försöker de sätta igång skrattreflexerna genom att tillsammans sjunga skrattljud. Detta triggar kemiska och fysiologiska förändringar i kroppen som ökar chanserna för att bli lycklig.

Klubba mitt på ljusa dagen

Dansa på lunchen och må bättre resten av dagen. Lunchbeat är ett svenskt fenomen som spridit sig över hela världen. Prick klockan tolv börjar dansen i en dunkel klubblokal, och en timme senare kliver du ut i vanliga världen igen. Finns inte Lunchbeat i din stad? Ordna en lunchklubb och kör! Dans kan minska smärta, aggression, stress och ångest. Dansen gör oss också mer kroppsmedvetna och kreativa samt ökar vår livsenergi och självkänsla.

Brist ut i sång

Att sjunga i kör är inte bara utvecklande och en kul hobby. Det är också rena hälsokuren. Kroppen syresätts, spänningarna släpper och stresshormonerna minskar. Att sjunga ihop med andra ger en känsla av ökad samhörighet, och du blir gladare, mindre stressad och full av energi.

Garva mera!

Skratterapi är motion för de inre organen. Ett gott skratt förlänger livet och får oss att må bättre både fysiskt och psykiskt.
Forskare har konstaterat att:

– Skratt ger oss positiv energi
– Löser upp spänningar och stress
– Är avslappnande och ökar välmåendet
– Reducerar konflikter och skapar samhörighet
– Öppnar upp för bättre kommunikation i grupper