Så räddar du din cv-lögn
26 Maj 2014 kl: 00:00

Så räddar du din cv-lögn

Känner du igen formuleringen: ”Jag har flera intressanta idéer som jag gärna delar med mig av vid ett personligt möte”? Visst låter den som en perfekt avslutning på din jobbansökan? Efter en tids fruktlöst jobbsökande är det lätt att tro att du har varit för mesig i ditt CV. Därför fläskar du på med hur oerhört kompetent och idérik du är, vilket fungerar jättebra. Ända tills du blir kallad på intervju. Här är råden som räddar läget.

1. Sätt på tankemössan

Om du väl har satt dig i klistret, börja med att gräva djupt inom dig själv för att komma på något att säga. Ingen förväntar sig branschomvälvande idéer, men om du inte har några alls kan du lika gärna avboka intervjun. För du kommer inte undan.
− Skriver du att du är en strateg med analytisk förmåga utöver det vanliga, så kommer du att få beskriva vad du menar med det, säger Karin Minehed som jobbar med competence planning hos ståltillverkaren SSAB.

 

2. Lusläs annonsen

Har du sagt dig vara lösningen på alla deras problem, men i ärlighetens namn förstod du knappt vad de ville? Med lite tur hittar du svaren i jobbannonsen.
− Sätt dig in i vad jobbet innebär och fundera på hur du skulle lösa arbetsuppgifterna. Du måste inte ha svar på allt, men det är viktigt att du visar att du har tänkt efter. Då uppfattas du som engagerad och taggad, säger Anneli Giocondi, talent manager på Proffice.

 

3. Ta på dig skorna – och ditt självförtroende

Ta en promenad. Lite frisk luft kan hjälpa dig att få igång tankarna.
− Fundera på vad du skulle kunna bidra med till företaget. Det gäller att du har anpassat din ansökan efter detta. I CV:t bygger du upp förväntningarna – och på intervjun ska du visa du att du lever upp till dem. Annars kanske du borde fundera på om det inte finns något annat intressant jobb för dig, menar Robin Håkansson på rekryteringssajten Monster.

 

4. Aktivera nätverket

Förhoppningsvis har du ägnat lite av din tid åt att bygga ditt nätverk. Det här är ett ypperligt tillfälle att testköra det tipsar karriärcoachen Jörgen Kihlgren på fackförbundet ST.
− Det bästa du kan göra är att prata med vänner och kontakter om ditt problem. Ta in så många idéer du kan. Sedan gör du dem till dina idéer.

 

5. Erkänn

Att göra en pudel har blivit populärt, så om huvudet är helt tomt kan det vara en sista utväg menar Paulina J. Gustafsson, coach på Antenn consulting.
− Är skadan skedd så hade jag varit ärlig och sagt som det var, säger hon.
Säg att du, efter att du skrev ansökan, har insett att dina bästa idéförslag kommer först när du lärt känna verksamheten. Då vill du gärna vara delaktig i att skapa många kreativa idéer.

Text: Henrik Harr Datum: 2013-08-16