Så plockar du pluspoäng i ditt CV
15 Feb 2013 kl: 00:00

Så plockar du pluspoäng i ditt CV

Tre sekunder. Så lång tid har du på dig att imponera på rekryteraren när ditt CV plockas fram ur den stora högen med ansökningar. Med andra ord gäller det att veta vad du ska skriva högst upp för att fånga hans eller hennes intresse menar Louise Stamå som är candidate manager på rekryteringsföretaget Hudson.
– Om du redan överst på första sidan av ditt CV sammanfattar din kompetens och erfarenhet får du många pluspoäng av mig. Har du med tre-fyra punkter eller rader som beskriver vad du kan och därmed vad du kan tillföra så kan jag som läsare snabbare få en bild av dig, tipsar hon och fortsätter:
– Har du dessutom skrivit vad du har för mål så att jag och arbetsgivaren vet din ambition och vad du vill framöver, ja då får du flera poäng till!

Nyckeln till att skriva ett bra CV
är att du sätter dig in i rekryterarens situation: en lång arbetsdag med många ansökskriva cv, cv, söka jobb, brev, målsättning, rekryterare, pluspoäng, tips, ningar att hinna igenom. Försök därför att underlätta rekryterarens jobb så mycket som möjligt. Undvik krusiduller om det inte ligger en tanke bakom, som att du söker ett kreativt jobb.
– Ett CV ska vara rent och lättöverskådligt. Försök inte att vara för kreativ och annorlunda. Jag vill lätt hitta uppgifter om relevant utbildning, anställningar och ansvarsområden du har haft, var du bor och vilka språk du har läst, menar Jenny Moström Carlson som är rekryteringsansvarig på EF.

Har du lagt krut på att göra ditt CV
tydligt lyckas du med andra ord plocka hem några poäng till. Sara Sterner jobbar på talangnätverket Nova pro och är inne på samma spår. Hon poängterar hur viktigt det är att du visar vad du har gjort, inte bara var du har jobbat.
– Visa i tydligt i punktform vad du har åstadkommit på dina tidigare arbetsplatser, vilka positioner du har haft och om du har fått personal- eller budgetansvar. CV:n där man radar upp generellt vad man är bra på och sen kompletterar med en kort meritförteckning med arbetsplatser är inte att rekommendera, menar Sara Sterner.

Sist men inte minst finns det knep för att få rekryteraren att le nöjt och kanske direkt lägga dig i intervju-högen: Lyft fram det som är unikt med dig. Tänk igenom varför de borde välja dig och vad just du kan tillföra företaget. Får de någon extra bonus om de väljer dig? Skriv det i ditt CV!

Så får du CV-pluspoäng:

Börja CV:t med att sammanfatta din kompetens och erfarenhet. Beskriv med tre-fyra punkter vad du kan så att rekryteraren får en snabb och tydlig bild av dig.
→ Tydliggör vilken som är din ambition och målsättning.
Se till att ditt CV är rent och lättöverskådligt – det ska vara lätt att hitta relevanta utbildningar, anställningar och ansvarsområden. Beskriv dina tidigare arbetsplatser med några korta rader.
→ Punkta upp vad du har åstadkommit, gärna angett i siffror eller på något annat konkret och mätbart sätt, som att du ökade omsättningen med X antal kronor.
Ta upp vad som gör dig unik och vad just du kan tillföra till företaget

Gör så här och du riskerar att få poängavdrag:

Låt för desperat, även om du verkligen, verkligen behöver jobbet.
→ Stava fel. Ett litet snedsteg med tangenten kanske inte verkar vara hela världen, men risken finns att dina jobbchanser försvinner och speciellt om du har utgett dig för att vara noggrann.
Ta med dina arbetsplatser utan att förklara vad du hade för arbetsuppgifter eller vad du åstadkom där.
→ Rada upp generellt vad du är bra på och dina egenskaper
Skriv löneanspråk direkt i ditt CV, vänta helst med detta till intervjun.
→ Skriv vilka negativa egenskaper du har, du behöver inte bevisa för dem varför du inte borde få jobbet.

 

 

 

 

LÄS MER

 

Räcker det med lysande meriter eller måste CV:t vara snyggt också? CV-experten Nina Holst ger sin syn på saken.
Med lite smicker kommer du långt. Så här plockar du fram dina unika sidor i ditt CV − och får arbetsgivaren att komma ihåg just dig.
Stressad över tomma rader i CVt? Lugn! CV-experten Nina Holst vet hur du omvandlar tv-spelandet, fikaförmågan och hundrastandet till snygga meriter.