Så glänser du genom hela rekryteringen
20 Nov 2012 kl: 00:00

Så glänser du genom hela rekryteringen

1. Det är lätt att lockas av det enkla sättet att sticka ut – genom en crazy formgivning eller ett kreativt upptåg. Och visst kan det vara kul med fantasifulla jobbansökningar, men det går i regel inte hem hos rekryterarna. Ett cv ska vara lätt­överskådligt och korrekt och bör dessutom kunna skrivas ut på en svartvit skrivare och fortfarande vara läsbar. En annorlunda färg på rubrikerna räcker gott.

2. Jobba på att skapa en riktigt bra och talande rubrik till ditt personliga brev. Här har du chansen att berätta det du vill i stora, blaffiga bokstäver. Din rubrik ska vara skriven som vilken säljande kvällstidningsrubrik som helst: slagfärdig men med täckning i texten: ”Strukturerad ekonom med sinne för revision”, ”Systemvetare med erfarenhet av 3D-programmering”.

3. I cv:t är det i den personliga profilen du kan se till att utmärka dig. Även här gäller slagkraftighet i kombination med sanning, och det är viktigt att anpassa profilens punkter utifrån varje enskilt jobb du söker. Om du söker en tjänst på annons har du världens bästa fusklapp i den – där står ju vad arbetsgivaren är ute efter. Fundera på hur just du kan bidra med det de söker och ta med det redan i profilen. Om det är en spontanansökan du skriver är det lite klurigare, men du tjänar på att läsa på om företaget och att även då anpassa profilen utifrån den tjänst du siktar på.

4. Om du blir kallad på intervju ska du först och främst tänka på att inte sticka ut på ett negativt sätt. Kom hel och ren och lämna de allra spexigaste kläderna hemma. Satsa i stället på propra kläder med personlighet, gärna med en accentfärg som gör dig lättare att komma ihåg. Det är också viktigt att du trivs i det du har på dig.

5. Kavaj eller inte? Ta en sväng förbi kontoret i undersökningssyfte några dagar före intervjun. Vilka går in och ut genom porten? Hur är de klädda? Härmas!

6. Gå igenom frågor som du tror att de kommer att ställa, och förbered svar på dem. Utgå från cv:t och brevet. Finns det något här du kommer att behöva förklara närmare? En lucka du måste försvara? Vad vill du särskilt framhålla? Hur ska du svara för att få fram dina allra bästa skills? Många missar också att tänka igenom sina svagheter. Den frågan kommer alltid, och synkas dessutom alltid med dina referenser.

7. Det är lätt att bli stel av nervositet, men försök att släppa på spänningarna lite och våga vara lite personlig på intervjun – ingen vill anställa en perfekt robot. Du är där för att visa vem just du är och vad du kan bidra med, inte för att leva upp till bilden av den ultimata medarbetaren.

8. Att ringa upp arbetsgivaren efter att du har skickat in din ansökan för att fråga om den har kommit fram eller allmänt kolla hur rekryteringen fortlöper skadar inte, men det är inte heller en magisk dörröppnare. Samtidigt kan det vara bra att utmärka sig genom ett intresserat och insatt telefonsamtal under rekryteringsprocessen. Ställ frågor som du faktiskt vill ha svar på: Hur ser arbetsuppgifterna ut? Hur skulle ni beskriva människorna som jobbar på företaget? Har jag kontakt med chefen? Däremot bör du undvika alla frågor om pengar så här tidigt i processen, hur nyfiken du än är på löneläget på företaget.

9. Förbered dina referenser väl. Berätta vem som kommer att ringa och vad du har sagt under intervjun. Om det är något särskilt du vill att referensen ska ta upp – be hen att göra det. Och be hen gärna att ringa upp dig efteråt för att berätta vad som sades under samtalet. På så sätt kan du lättare bemöta rekryterarens eventuella följdfrågor.