Så framtidssäkrar du din karriär – experten tipsar
24 Apr 2017 kl: 00:00

Så framtidssäkrar du din karriär – experten tipsar

Tiden då man gick en utbildning, fick sitt första jobb och sedan stannade där tills guldklockan var intjänad är sedan länge förbi. Framtidens arbetsmarknad kännetecknas av rörlighet, snabbhet och nya krav på flexibilitet – både hos arbetsgivare och arbetstagare. Det talas om ett paradigmskifte, om en ny och blomstrande “gig economy”, där tillfälliga projektanställningar ersätter heltidsjobben och där bemanningsföretag vinner mark i allt fler branscher. Så hur ska man egentligen tänka för att maximera sina chanser?

Simon Egelius, vd på Recruitive, konstaterar att hjulen på arbetsmarknaden snurrar allt snabbare. Han betonar vikten av att kombinera sina studier med praktisk arbetslivserfarenhet, och menar att det är en god idé att arbeta och studera parallellt.

– I dag förväntas man ofta vara redo att hoppa in och fungera på sin arbetsplats från dag ett. Med kortare anställningsperioder finns inte längre tid för långa inskolningar. Därför har man en stor fördel om man kan visa att man har praktisk erfarenhet och kan hugga i direkt där det behövs.

Varje år släpper Saco den uppmärksammade rapporten Framtidsutsikter, som kartlägger arbetsmarknaden och gör prognoser för vilka yrken som kommer att efterfrågas i framtiden. Simon Egelius menar dock att man inte bör vara allt för pragmatisk när man funderar kring sitt yrkesval.

– För att bli långvarig och framgångsrik i en bransch måste man helt enkelt trivas. Nyckeln är att lära känna sig själv, så att man kan hitta en roll att blomstra och utvecklas i.

Företaget Recruitive rekryterar framför allt unga människor som står i början av karriären. Simon menar att i många yrken är personligheten faktiskt viktigare än det som står i cv:t. Recruitive använder sig därför i stor utsträckning av personlighetstester, för att matcha rätt kandidater till rätt jobb.

– Det gäller att hitta arbetsroller där individens styrkor får komma till sin rätt och där de svagheter man har inte blir ett hinder. På vissa positioner behöver man vara stresstålig, på andra är det kanske förmågan till fokus som är avgörande.

”Det finns många klichéer kring vad som är attraktiva egenskaper.”

Simon är noga med att poängtera att alla typer av personligheter behövs, även i framtiden. Han menar att hälsoproblem som utbrändhet och stressrelaterade sjukdomar ofta uppstår till följd av en misslyckad matchning mellan personlighet och arbetsuppgifter.

– Det som den ena upplever som stimulerande, upplever den andra som stressigt. Det finns många klichéer kring vad som är attraktiva egenskaper, men det är verkligen inte så att alla måste tycka om ”att ha många bollar i luften”.

I en tid av ökande digitalisering råder Simon även arbetssökande att se över sina digitala fotspår.

– Man bör ha i bakhuvudet vilken bild man vill förmedla av sig själv. Rekryterare väger samman många komponenter, och med sociala medier och andra kanaler har man i dag stora möjligheter att presentera sig själv och alla sina olika sidor och tillgångar på ett bra sätt.