Så fick han jobb direkt efter examen

Så fick han jobb direkt efter examen

Foto: Foto:Jezzica Sunmo

Student 11 Sep 2012 00:00

Två veckor. För Nicklas gick det undan med att knipa sitt första jobb efter sin ingenjörsexamen. Hur det gick till?

Efter tre års studier i maskinteknik i Uppsala jobbar 24-åriga Nicklas Larsson nu som konstruktör på konsultföretaget Epsilon i Eskilstuna. Jobbet fick han tack vare kontakter som han fick högt uppe i luften, via sin hobby segelflygning.

På fritiden sysslar han med segelflyg och fick ett tips om att flyga med en Johan Karlsson. Väl  i luften ställde Nicklas rutinmässiga frågor om vad han jobbade med. Svaret var konsultchef på teknikföretaget Epsilon. De höll kontaten under studie­tiden och när Nicklas närmade sig examen var han på två intervjuer. Sen var saken biff.

Vad gör du på jobbet egentligen?
− Jag utvecklar tekniska produkter till olika företag. Jag jobbar mycket med att rita tekniska prylar i 3D CAD-miljö. Ofta är det uppdateringar av befintliga ritningar och produkter, men ibland är det helt nya system och tekniker som företag behöver hjälp med. Jag jobbar som konsult så jag blir tilldelad olika projekt hos olika kunder. Så jag får inte riktigt spetskompetensen men däremot en oerhörd bredd.

Hur ser en dag ut?
– Jag kommer in runt sju, halv åtta och jobbar till fyra, halv fem. Det blir väldigt mycket stillasittande framför datorskärmen, det är många ritningar som ska granskas och upp­dateras. Ofta sitter jag ute hos kunden, som jag är hos i genomsnitt i sex, sju månader, fast det varierar som sagt. Man får räkna med övertid med vissa projekt. Det brukar bli mellan 43 och 45 arbetstimmar per vecka.

Vad tjänar du i månaden?

– Jag har en fast grundlön plus en rörlig del på tio procent som jag får om jag klarar vissa uppsatta mål. I nio fall av tio får jag ut hela denna.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Valfriheten, att jag kan välja alltifrån var jag sitter och jobbar till vilka projekt jag vill ha. Plus att det är kul att vara med och utveckla nästa generations system. Och så gillar jag jobbarkompisarna!

Vad är tråkigast då?
– Trots att det är varierande att jobba hos olika kunder är själva uppgifterna väldigt lika varandra.

Hur är din chef?
– Väldigt lyhörd och öppen för nya idéer. Han känns inte som en chef utan mer som en i gänget.

Var ser du dig själv om fem år?
– Då är jag projektledare.

 

Anna Möller
Publicerad 11 Sep 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin Student

Så många studenter jobbar gratis i Sverige

Din Framtid

Så många studenter jobbar gratis i Sverige

Att som student få in en fot i arbetslivet är inte lätt, särskilt inte utan praktik. Därför har fyra av tio studenter jobbat gratis, visar...

Så här glad blev Lambert Rutaganda när han 2015 utsågs till Årets Utmanare av 3.

Din Framtid

Årets Student 2016: Ge karriären en drömstart!

Delta i tävlingen som kan ge dig en raketstart i karriären!

”Flyktingkrisen långt värre än många tror”

Din Framtid

”Flyktingkrisen långt värre än många tror”

Lundastudenten Emma Karlsson vägrade blunda för flyktingkrisen och bokade en biljett till grekiska ön Lesbos för att hjälpa till. På plats...

7 tips till dig som inte blev antagen igår

Din Framtid

7 tips till dig som inte blev antagen igår

Har du inte gjort något annat än att äta chokladglass och svepa in dig i varma filtar framför Netflix sen i går? Beror det på ditt...

Under säsongerna är Kanalplans slitna huvudbyggnad som Emelies andra hem.

Din Karriär

Hennes ingenjörshjärta hamrar för Hammarby

Man måste inte starta varje match för att vara en nyckelspelare i laget. Det bevisar Emelie Ekman, fotbollsmålvakten ­som mixar studier med...

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »