Föregående Nästa

Så får IKEA 100 familjer att leva hållbart

Så får IKEA 100 familjer att leva hållbart
02 mars 2016

Efter att ha förberett sig för en karriär inom biståndsfrågor sökte sig Maja Arvidson Cronqvist till IKEA. En oväntad vändning, men för henne är det en chans att bidra till en annan typ av god utveckling.

Maja Arvidson Cronqvist är gruppchef för IKEAs Poolgrupp, ett resursteam som täcker upp för personalvakanser vid sjukdom och liknande. Men det är bara halva sanningen.

Skola för hushållen

Utöver detta spenderar nämligen Maja en del av sin arbetstid med något helt annat på IKEA – som engagerad i bolagets hållbarhetssatsningar.

– Jobbet jag anställdes för på IKEA har egentligen ingenting med hållbarhet att göra. Men jag har alltid kommunicerat mitt intresse för hållbarhetsfrågor på jobbet och när jag hör om spännande projekt har jag varit bra på att säga ”Hej hej, det här kan jag, jag vill vara med”. Och än så länge har det fungerat utmärkt – brinner man för något här så uppmuntras man att delta, säger hon.

Maja sökte sig till IKEA eftersom hon såg ansvarsfulla bolag som en ingång till att få arbeta med hållbarhet. Och i vår gör hon just det med IKEAs Hållbara Ihop, ett projekt riktat mot IKEAs kunder.

– I Sveriges hushåll finns otroliga förbättringsmöjligheter vad gäller hållbarhet. Ser vi till matsvinnet kan vi till exempel konstatera att en av fyra matkassar som köps i dag hamnar rakt i soptunnan. För att engagera kunder att leva mer hållbart hemma rekryterar vi därför 100 hushåll till en hållbarhetsskola som ska hållas under våren.

”Hushållen kan leda den gröna revolutionen.”

Hemmakär revolution

De utvalda hushållen ska få besök av IKEAs hållbarhetsexperter som analyserar allt från deras energiförbrukning till avfallshantering och visar hur de kan förbättra sitt miljöavtryck. Hushållen får sedan mäta sina framsteg och berätta om det på sociala medier.

– Jag tror att vi kommer se stora förändringar. Det är spännande att veta att vi som privatpersoner inte behöver vänta på beslut från regeringen för att leda en grön revolution; vi kan göra det själva.

IKEA arbetar tydligt med hållbarhet även inom bolaget, menar Maja.

– I dag är till exempel 100 procent av belysningen vi säljer och själva använder LED-belysning och 100 procent av vår bomull är Better Cotton-bomull. IKEA Sverige är redan där – men nästa stora mål är att hela den globala IKEA-koncernen ska bli 100 procent oberoende år 2020, det vill säga att vi ska äga och producera vår egen gröna energi – och vi är på god väg.

Nanna Brickman
Publicerad 02 mars 2016

Taggar

ikea
Föregående Nästa
Klara Stefansson

Klara Stefansson

Webbredaktör
Amanda Berglund

Amanda Berglund

Art Director
Therese Johansson

Therese Johansson

Redaktör
Josefin Svenberg

Josefin Svenberg

Chefredaktör