Så blir du talets mästare
6 Mar 2013 kl: 00:00

Så blir du talets mästare

Att göra en dragning inför kunder eller hålla tal inför kollegor eller släktingar kan se irriterande avslappnat och improviserat ut för vissa. Men bakom ett riktigt bra tal ligger del jobb och tanke.

Här delar Hans Uhrus som är  konsult inom kommunikation, ledning och PR samt strategier för lönsamhet och tillväxt, med sig av sina bästa tips.

1. Förberedelse

Det första steget är att tänka igenom vad du vill uppnå. Ta fram nödvändig bakgrundsfakta och eventuell statistik om du behöver luta dig mot det.

– Det är klokt att börja fundera på talet i god tid så att du hinner tänka igenom upplägg och innehåll – både i ditt medvetande och i ditt undermedvetande under den närmaste tiden.

2. Dispositionen

”Jag är ingen talar, men…” Den har vi alla hört. Och det drar alltid ut på tiden, alldeles för länge. Så se till att det inte blir en godnattsaga du drar för din publik.

– Nyckeln till att framföra ett bra tal ligger ofta i ett koncist och kortfattat innehåll. Sällan ska ett tal vara längre än tre minuter, men det är ofta lagom med två till två och en halv minut. Undantagen är förstås de innehållsrika politiska talen och appellerna. Då du bygger upp innehållet i ditt tal kan det vara klokt att tänka på ”byggstenarna” i fem delarna; inledningen, bakgrundsfakta, bevisen eller argumenten, kuriosa eller motargumenten och slutligen avslutningen.

3. Skala av

När du bestämt vad du vill ha med i talet gäller det att skala av.

– Ett framgångrikt tal är som en staty. Du börjar med en stor stenbumling och hugger successivt bort det onödiga tills att en vacker staty formats. När du skapar texten så tänk på att inledningen ska fånga åhörarnas intresse. Använd genomgående ett enkelt språk i ditt tal och se till att det finns en röd tråd igenom det du berättar. Variera gärna innehållet med att beskriva i olika synvinklar och associera gärna till känslor. Att ställa öppna frågor kan ibland vara bra och stimulera åhörarnas fantasi. Genomgående ska du tala i korta meningar. Avslutningen ska förmedla budskapet och gärna i en form som gör att åhörarna minns detta väl.

4. Visualisering

Att lyssna på något väldigt abstrakt kräver en hel del av lyssnarna. Se till att du använder många sinnen när du vill föra fram det du har att säga.

­– Hänvisa till doften av nyklippt gräs på en varm sommaräng, eller hur den vinande iskalla vinden biter sig fast i kinderna. Åhörarna kan skapa sig egna bilder av det du berättar och lever sig in i din berättelse bättre.

5. Inledningen vid framförandet

Här bör du inte lämna något åt slumpen. Bestäm var du ska stå i rummet och när exakt du tänker framföra talet. Se till att göra ett intryck direkt.

– Ett sätt är att fånga intresset hos åhörarna är att hålla upp ett föremål så att alla kan se det och som du sedan anknyter till i ditt tal.

6. Framförandet, genomgående

Att stå på en scen gör att du på många sätt blir en skådespelare. Använd detta till din fördel!

– Tala högt och tydligt, men variera framförandet. Eventuellt ska du, då något viktigt eller spännande ska berättas, sänka rösten lite. Gestikulera gärna vid lämpligt tillfälle. Tala lugnt och långsammare än vad du tror är lämpligt. Du har själv övat talet och hört det många gånger, men för åhörarna är det första gången. Ta paus ibland, fånga blicken hos några åhörare med jämna mellanrum, men låt även din blick svepa över hela församlingen för att öka känslan av engagemang och närvaro.

7. Kom i håg

Att hålla ditt tal helt utan stöd i form av talarmanus eller stödord förstärker förtroendet för dig som talare.

– Om du upplever det som utmanande att memorera talet kan det hjälpa att tänka ditt tal som en resa eller en promenad i ett hus. Genom att tänka i bilder så kommer det vara enklare att komma ihåg vad du ska säga. Du kanske inleder ditt tal med en kort berättelse eller anekdot – försöka att illustrera den för dig själv i en bild. Därefter kanske du kommer in i ett hus och ser en speciell jacka hänga på klädhängaren – detta får dig att komma ihåg nästa del av talet och dess innehåll. Därefter fortsätter du att memorera ditt tal i bilder från en vandring i huset eller en resa.

8. Träna, träna, träna!

Att hålla ett framgångsrikt tal är en ”träningssport”. Det innebär att du måste lägga ner mycket tid på att träna, öva och ännu mer träning.

– Ofta underskattar man hur mycket tid det går åt till träning för att uppnå ett bra resultat. Be gärna någon person lyssna på ditt tal och ge dig konstruktiv feedback. Har du möjlighet så är det nyttigt att träna framför en videokamera för att sedan kunna titta på sig själv och därigenom kunna slipa på detaljerna.