Så blir du häronuist
27 Jun 2013 kl: 00:00

Så blir du häronuist

Enligt Bris tillbringar föräldrar 16 minuter med fokus på sina barn samtidigt som de spenderar 75 minuter på Facebook dagligen. Micke Darmell, en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom ämnet ”den ständiga uppkopplingen”, menar att vi måste bli bättre på att sätta upp regler för oss själva som tillåter oss att vara här och nu. Både hemma och på jobbet.

 

 

Du kallar dig för häronuist, vad innebär det?

– Min tes är att oavsett om du är chef, ledare, vän eller förälder så kommer du aldrig att lyckas om du inte har förmågan att vara närvarande i alla lägen. Menar vi allvar med att vara effektiva så är inte multitasking lösningen.

 

De flesta har dock svårt att befinna sig i nuet, både på jobbet och på fritiden. Micke Darmell tror att en orsak är att trycket på arbetsplatserna har ökat.

– Vi har med teknikens hjälp skapat en kultur som vi tror gör oss effektivare, men i själva verket blir det ofta kontraproduktivt. Det är så enkelt med teknik och det mesta är väldigt lättillgängligt vilket gör att vi inte behöver tänka efter på samma sätt längre.

 

Tiden då posten kom en gång per dag är sedan länge förbi och har du skickat ett mejl med fel information är det bara att skicka ett nytt.

– Vi sitter med mejl flera timmar om dagen och inkorgen bara fylls på hela tiden. Det som stressar oss mest är det som inte blir färdigt, vilket är synonymt med internet där saker aldrig blir helt färdiga. Innan mejlets tid var det ingen som tog med sig breven hem för att öppna dem på kvällen.

 

Dessutom menar Micke Darmell att det finns en hel bransch som uppmuntrar oss att vara smarta, något som bidragit till vår ständiga uppkoppling.

– Vi ska ha smarta telefoner och smarta företag med smarta lösningar, något som sällan ifrågasätts för vem vill inte vara smart? Det finns så klart mycket positivt med det men vi måste också reflektera över vad allt detta innebär. Vår hjärna är inte gjord för att ta emot så mycket information som tekniken tillför och vi får inte heller den vila och återhämtning vi behöver.

 

9 av 10 öppnar sin mejl på kvällar och helger, vilket gör att jobb och fritid flyter ihop. Men genom att sätta gränser för vår uppkoppling kan bli mer närvarande.

– Jag är inte emot ny teknik och utveckling men det är ohållbart att vi ska vara uppkopplade och tillgängliga hela tiden. Det handlar mycket om att sätta upp regler för sig själv, gemensamma regler på arbetsplatsen är också en fördel. Arbetsmarknadsministern i Tyskland har kommit med ett lagförslag som säger att arbetstagare inte ska kunna komma åt sin jobbmail mellan klockan sex på kvällen och klockan sju på morgonen.

 

Det är semestertider, hur ska vi göra för att koppla ned och av?

– Skriv ett autosvar på din mejl och ta bort mejlen från telefonen. Är du tydlig med att du inte kommer läsa din mejl vet den som försöker nå dig att du inte är kontaktbar och du kan slappna av på riktigt. Du blir bara mer stressad av att kolla din mejl eftersom du oftast inte kan göra något åt eventuella problem när du är på semester.

 

Hur ser din perfekta semester ut?

– På en badstrand med en bok i handen, alldeles avkopplad och fri i tanken.

 

 

 

 

 

Micke Darmells tips till mer härvaro

  1. Lär dig pinkoden till din telefon så att du kan stänga av den helt.
  2. Ha frizoner i hemmet med ett par rum där du inte är uppkopplad.
  3. Stäng av telefonen helt när du är upptagen med annat, till exempel träning, på restaurang, badstranden och så vidare.
  4. Våga testa att ta bort jobbmejlen från telefonen, kom ihåg att det är du själv som bestämmer din tillgänglighet.
  5. Ta tillbaka väckarklockan och lämna telefonen utanför sovrummet.
  6. Läs in ett meddelande på din telefonsvarare med vilka tider du är upptagen. Då vet personen som ringer när de kan förvänta sig svar och du slipper kolla telefonen hela tiden.