Föregående Nästa

Ovärderliga erfarenheter banar väg för karriären på Scania

Ovärderliga erfarenheter banar väg för karriären på Scania
30 oktober 2017

Tekniken, utvecklingsmöjligheterna och det välkända traineeprogrammet lockade Karin Cederberg till Scania. Med lastbilskörkort och ovärderliga erfarenheter i bagaget gör hon nu karriär inom företagets R&D.

När Karin Cederberg sökte till Scanias traineeprogram skrev hon redan sitt exjobb på företaget och visste att den öppna, hjälpsamma och professionella företagskulturen skulle passa henne. Nu har hon avslutat det 14 månader långa traineeprogrammet och ska ta steget vidare till nästa tjänst, inom Research & Development. I bagaget har hon med sig en ovärderlig helhetsbild av Scania, en större insikt kring ledarskap och många värdefulla kontakter för framtiden.

Vad lockade dig till Scania?

– Scania är en attraktiv arbetsgivare i helt rätt bransch för mig. Fordonsindustrin är teknikintensiv vilket jag lockas av, och så står den inför ett spännande skifte då vi just nu omdefinierar vad som är ett transportsystem och hur vi kan göra det mer strömlinjeformat och hållbart.

”Här kan jag vara med och påverka framtidens fordonsbransch.”

Berätta om traineeprogrammet!

– Det började med en introduktion och verkstadspraktik på Scanias huvudkontor i Södertälje, följt av fyra rotationer under ett år. Bland annat provade jag på komponentdesign på avdelningen Research & Development och var i Koblenz i Tyskland hos en av våra distributörer, och arbetade med utveckling av deras utbildningssystem för elektriker på verkstäderna. Alla rotationer gav värdefulla insikter, och kontakter för livet.

Vad var det mest utvecklande under din traineetid på Scania?

– Något konkret som jag själv kan imponeras över är att jag och de andra traineerna fick ta lastbilskörkort, det var en rolig och väldigt lärorik upplevelse. Jag är också stolt över den presentation jag gjorde efter min utlandsrotation i Tyskland. Cheferna lyssnade noga på min presentation och mina slutsatser, och jag kände hur mitt arbete kunde bidra till organisationen.

Hade du några förutfattade meningar om företaget innan du började?

– Många tror nog att Scania bara arbetar med lastbilar, men redan under introduktionsveckorna märkte jag att det finns ett systemtänk kring hela transportkedjan på Scania. Vi ser inte bara ett fordon, istället ser vi en tjänst. Det gör Scania till en väldigt intressant arbetsgivare. Här kan jag vara med och påverka framtiden för fordonsbranschen.

Josefin Lindberg
Publicerad 30 oktober 2017
Föregående Nästa
Klara Stefansson

Klara Stefansson

Webbredaktör
Andreas Wirf

Andreas Wirf

Art Director
Linda Fritiofsson

Linda Fritiofsson

Redaktör
Josefin Svenberg

Josefin Svenberg

Chefredaktör