När passar funktionella cv:n?
10 Jun 2014 kl: 00:00

När passar funktionella cv:n?

Steg 1. Målsättning
Här anger du vad du har för syfte att söka tjänsten i fråga. Superviktigt! Exempel: ”Projektledare på ett expansivt företag där möjligheterna till varierade arbetsuppgifter är stora.”

Steg 2. Lista det du är bra på
Vilka krav ställs på den som söker tjänsten? Gå igenom dina färdigheter för att hitta de som matchar kraven för just det här jobbet. Gör en lista. Exempel: Du är bra på att förhandla. Du har ett gott ordningssinne. Du har lätt för att fatta beslut.

Steg 3. Vilka av dina prestationer speglar de färdigheter du nyss listade?
Sök i minnet bland arbetslivserfarenheter, utbildningar, samhällsengagemang eller föreningsaktiviteter. Att du har arbetat som ledare för ett knattelag kan till exempel tjäna som motivation till varför du är en bra ledare och en god organisatör.

Steg 4. Nu ska du beskriva de prestationer som har betydelse för tjänsten du söker.
Meningen är alltså att du, genom att nämna dina prestationer, ska få arbetsgivaren att förstå dina färdigheter. Inled varje mening med ett aktivt verb. Exempel: ”Drivit ett utvecklingsprojekt på institutionen för…” ”Varit ansvarig för att lägga sommarschema på Ica i Hässleholm” ”Ökade försäljningen i universitetskafeterian med 37 % under vårterminen…”

Steg 5. Ordna dina prestationer under rubriker.
Antingen samlar du dina prestationer under en enda rubrik, till exempel ”Sammanfattning av mina erfarenheter” eller så lägger du dem under så kallade färdighetskategorier, till exempel ”ideellt arbete/föreningsliv”, ”specialintressen”, ”arbetslivserfarenhet/praktik”. Fler exempel: Sammanfattning av mina erfarenheter ”Deltagit i Venture Cup två år i rad med framgångsrikt resultat.” ”Arrangerat två mycket uppskattade konferenser i samarbete med tre andra universitet.”

Steg 6. Skriv en kort presentation av dig själv.
Nu när du har inventerat dina färdigheter och erfarenheter blir det lättare att skriva en intresseväckande introduktion till vem du är. Den ska inte vara längre än fem-sex rader.

Exempel: ”Påhittig problemlösare med mycket god organisationsförmåga, som trivs både med att leda och samarbeta. Erfarenhet av ledararbete, utvecklingsarbete och undervisning. Stort socialt engagemang.Trespråkig i svenska, engelska och arabiska.”

Steg 7. Även i ett funktionellt cv gör du en kronologisk lista över dina utbildningar och arbeten.
Ange ditt nuvarande arbete eller din senaste utbildning först. Ange också om du har några specifika kunskaper i ett språk eller i ett datorprogram till exempel.

Tipsen är hämtade från ”CV-boken” av Charlotte Hågård, Newstart Nordic, www.newstart.se