”Man får inte vara rädd”

”Man får inte vara rädd”

Foto: Foto:Jezzica Sunmo

På jobbet 23 Mar 2009 00:00

Miad Ballai skippade sin attraktiva traineeplats för att satsa allt på ett eget projekt. Genom en realityshow ska han hjälpa afrikanska fotbollsspelare att lyckas i Europa. Nästa år sänds programserien i svensk tv.

”Jag visste tidigt att jag skulle hålla på med affärer. I vilken form var dock oklart. Vid tio års ålder började jag sälja coca-cola på stranden och när brorsans kompisar kom hem till oss för att umgås tog jag betalt för att fixa kall läsk.

Jag är född i Iran och flyttade till Sverige med mina föräldrar när jag var fyra år gammal. Efter grundskolan lämnade jag Helsingborg för att studera på en privat gymnasieskola med ekonomisk inriktning i Växjö. Därefter flyttade jag till Stockholm för att plugga på Handelshögskolan.
För ungefär ett år sedan blev jag och min klasskompis Niklas Jungegård erbjudna eftertraktade traineeplatser. I samma veva läste vi en artikel om hur afrikanska fotbollsspelare kan råka riktigt illa ut när de försöker förverkliga sin dröm om att spela professionell ligafotboll. Artikeln förklarade hur unga talanger lockas till Europa med löften om att få provspela för toppklubbar, men i stället för att kamma hem spelarkontrakt faller de offer för oseriösa agenter och blir lurade på alla sina besparingar. Vi beslöt oss för att göra något åt situationen och tackade nej till traineeplatserna.

Enligt oss är det stora problemet bristen på en seriös afrikansk liga där lokala talanger kan utvecklas och tjäna pengar. Kan man höja den nuvarande ligans status så ökar det chanserna att spelare, i alla fall till en början, stannar kvar och förverkligar sin dröm i Afrika. Dock är avsaknaden av sponsorer ett stort problem. Spelarna måste också bli mer medvetna om sitt eget värde.
Vi bestämde oss för att försöka sälja in en realityshow där afrikanska fotbollstalanger tävlar om ett kontrakt med en europeisk toppklubb. Framgången har kommit snabbt och i dag, tio månader senare, har projektet en allsvensk toppklubb och en fotbollsagent som samarbetspartner. Även en handfull högpresterande fotbollsakademier samt ett produktionsbolag har sagt ja till projektet, och programserien kommer med stor sannolikhet sändas i en svensk tv-kanal våren 2010.
I slutet av oktober 2008 besökte vi och den allsvenska klubben de västafrikanska fotbollsakademierna som ska medverka. Vi träffade även ett 20-tal sponsorer som alla gav ett mycket positivt gensvar. Resan till Ghana inspirerade oss ytterligare och i dag arbetar vi med två stora medieprojekt där ett är aktuellt redan i sommar.
Sedan augusti 2008 arbetar jag och Niklas heltid med de tre projekten. Jag är mycket glad för det fantastiska nätverk som vi fått ta del av och de otroligt duktiga människorna vi lärt känna. De sporrar oss att fortsätta satsa på våra idéer och ger oss möjligheter att påverka.

Vi har definitivt haft tur, men vi har också lagt ner mycket jobb. Att göra tv är svårt, det finns liksom inte någon struktur. Men man ska inte vara rädd för att satsa bara för att man inte kan eller förstår. Tro på dig själv i stället, och ta tag i det som livet erbjuder.”

Shortcut
Publicerad 23 Mar 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin På jobbet

Det skulle vara intressant att vara flugan på väggen under ett lönesamtal med Darth Vader.

Din Karriär

8 fiktiva chefer du ska vara glad att du slipper

Vantrivs du med din chef? När du gått igenom den här listan kommer allt att kännas mycket bättre. Här är 8 skräckexempel från filmens värld.

Så skapar du peppig stämning på jobbet

Din Karriär

Så skapar du peppig stämning på jobbet

När stressen ökar och arbetslusten minskar på svenska arbetsplatser blir det allt viktigare att jobba med arbetsglädjen. Det gör både att...

5 skäl till att inte bli för packad på julfesten

Din Karriär

5 skäl till att inte bli för packad på julfesten

Håll promillen i styr! Därför vinner du på att inte vara den som drar sju tequila-shots när det vankas julfest på jobbet.

Tio mejl-fails som pajar din jobbvardag

Din Karriär

Tio mejl-fails som pajar din jobbvardag

Mejlandet är en välsignelse på många sätt, men ödesdigra vanor och misstag kan slå hårt mot såväl effektivitet som yrkesmässiga relationer....

Är du en dryg jävel på jobbet? Det smittar!

Din Karriär

Är du en dryg jävel på jobbet? Det smittar!

Sprider du elaka mejl, tar åt dig äran för andras arbete eller ”glömmer” bjuda kollegor du tycker är mindre värda till AW:n? Se upp - det...

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »