Låt dina drömmar styra karriären

Låt dina drömmar styra karriären

Foto: Foto:Mats Andersson/SCANPIX

På jobbet 27 Jan 2009 00:00

Det är lätt att fastna i vara-till-lags-fällan och lägga sitt krut på att uppfylla andras förväntningar. Men om du vill ha en riktigt lycklig karriär, se då till att du drivs av dina egna mål och drömmar.

Många sitter och tragglar på sina jobb dagarna i ända, utan att våga satsa på sina riktiga drömmar. Kanske för att det är ett ”fint” arbete, för att det ger trygghet, eller för att de vill leva upp till sina föräldrars förväntningar.

33-åriga Soki Choi uppnådde vad hon trodde var sitt drömyrke, på ett väldigt tidigt stadium i livet. Men hon har vågat omvärdera sina mål och byta bana flera gånger sedan dess.

– Jag har haft tre olika ”karriärer” men jag ser det snarare som en framtida investering i en konkurrenskraftig jobbportfölj, fylld med olika verktyg som kommer att behövas i olika situationer, säger Soki Choi.

Som tonåring slog hon igenom som konsertpianist, en karriär som snarare uppfyllde hennes mammas mål än hennes eget. Sokis mamma ville ge dottern det hon själv aldrig fått, men som 16-åring insåg Soki Choi att det inte alls var hennes egen drivkraft som styrde henne, och hon revolterade.

– Jag tänkte att jag ville vara som Björn Borg och sluta när jag var på topp, för jag hade märkt att i takt med att motivationen tröt, blev jag också sämre på att spela piano. Det visar hur viktig lusten är!

Efter det rörde Soki Choi inte en pianotangent på sju år.

Soki Choi insåg att det inte var hennes egen drivkraft som styrde henne och revolterade.

– Min mamma lärde sig en dyrbar läxa, att aldrig lägga sig i mina karriärval. Efter den revolten har jag alltid styrts till 100 procent av mina egna drivkrafter.

Soki Chois egen dröm var att starta ett företag. Efter pianistkarriären valde Soki att plugga på Handelshögskolan. Tio år efter att hon gett upp sin första karriär, förverkligade hon sin egen dröm genom att starta telekomföretaget Blue Factory.

– Det var mitt i lågkonjunkturen år 2000. Tajmingen sammanföll med telekomindustrins värsta kris dittills, men min dröm var så pass stark att jag verkligen offrade allt för att få bolaget att överleva, trots omständigheterna.

Blue Factory blev en framgångssaga för Soki Choi. Hon fick Telekompriset 2001 och prydde omslaget på affärstidningen Forbes. Men efter några år fick Soki Choi än en gång lust att byta bana. Hon sålde sitt företag och inledde sin nuvarande karriär som forskare i fusionsteori (fusioner av universitetssjukhus) på Karolinska institutet. För att få jobb på Karolinska institutet använde Soki sig av det klassiska knepet att prata med alla i sin omgivning om drömmen. Det funkade. Hon fick kontakt med en professor som i dag är hennes handledare.

– Jag tror att alltför många människor drar sig för att berätta sin innersta dröm och förlorar då möjligheten att få hjälp utifrån. Man är rädd för att bli förlöjligad av andra och skada sin självkänsla. Rädslan är den värsta drivkraften och du måste våga för att vinna och framförallt tro på dig själv!

Soki Choi
Ålder: 33 år.
Bor: Innerstan i Stockholm.
Karriärväg: Konsertpianist. Egenföretagare. Är i dag forskare och doktorand på Karolinska institutet. Är styrelseledamot i Post- och Telestyrelsen, Bris och Ikano-banken.
Livsmål: Att ständigt utvecklas och samtidigt utveckla medmänniskor.
Drömmer om: Att vandra i Himalaya och besöka Tibet.
Bästa tips: Tro på dig själv, följ din intuition och lyssna inte på andra!

Johanna Eklundh
Publicerad 27 Jan 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin På jobbet

Så överlever du första tiden på nya jobbet

Din Karriär

Så överlever du första tiden på nya jobbet

Att börja på ett nytt jobb kan verkligen kännas nervöst som tusan. Men lugn, med rätt förberedelser hjälper du dig själv att komma i fas.

Bråkigt på jobbet? Det kan vara kontorets fel

Din Karriär

Bråkigt på jobbet? Det kan vara kontorets fel

Kvinnors benägenhet att hamna i konflikt påverkas mer av ljudvolym och kontorstyp – men män bråkar ändå mest. Det visar en ny studie.

Gör så här – och undvik katastrof på kickoffen

Ditt Liv

Gör så här – och undvik katastrof på kickoffen

Den stora kickoff-säsongen är här! I höst kommer tusentals svenskar vakna upp och känna sig bortgjorda, livrädda och ångerfulla. Inte du!

Så handskas du med giftiga människor

Ditt Liv

Så handskas du med giftiga människor

De manipulerar, gnäller och drygar sin väg fram i livet – på din bekostnad. Vi reder ut vad som kännetecknar giftiga människor – och ger...

Beröm utan baktanke är ett av de bästa sätten att skapa en avkopplad och konstruktiv relation till dina medmänniskor.

Din Karriär

Så ger du feedback på rätt sätt

Vi är alla olika, vilket gör att ett par enkla grundvalar kan vara till stor hjälp när du ska ge kollegan eller klasskompisen feedback på...

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »