10 Okt 2012 kl: 00:00

Kaizen – Så blir du ditt bästa jag

De senaste åren har självhjälps­gurus intagit våra bokhyllor, tv-soffor och föreläsningsscener. Ingen är nöjd, alla vill bli bättre. Men vad ligger egentligen bakom vår strävan efter det perfekta livet?  Det stavas utveckling och är en inneboende drift i människan. I dagens Sverige, där de flesta inte behöver tänka på att skaffa mat för dagen och tak över huvudet, finns det i stället tid att ägna sig åt det översta trappsteget i Maslows behovstrappa – självförverkligande.

 

Använd Kaizen

Men många letar efter quick fix-lösningar på personliga tillkortakommanden och livsproblem i stället för att inse att det faktiskt handlar om ett systematiskt och långsiktigt arbete med ständiga förbättringar. Hört talas om Kaizen? Begreppet myntades av Taiichi Ohno, fadern till Toyotas produktionssystem. Men det kan lika väl appliceras på vår egen utveckling. Grundprincipen är att varje detalj, varje del av dig själv kan förfinas, vare sig det handlar om din kreativitet, din sociala förmåga eller din inställning till livet.

 

Allting kan förbättras

En som lite oväntat har kastat sig in i självhjälpsböckernas förlovade land är Henrik Fexeus, bland annat känd som programledare för tv-serien Hjärnstorm och som domare i Talang 2011. I sin senaste bok ”Konsten att få mentala superkrafter” har han samlat allt han har lärt sig under sina år som hypnotisör, skådespelare och musiker. Det är en diger samling råd, fakta och övningar.
–Jag vill få människor att förstå att vi kan omprogrammera våra tankar, träna upp minnet och vässa våra förmågor. Allting kan förbättras. Varför krypa när du kan gå? Människors kapacitet och talang är ofta större än de är medvetna om. Genom att fokusera på det du är bra på, och jobba med de sidor du vill utveckla kommer du att nå längre i ditt liv och sannolikt bli mer nöjd med dig själv, berättar han.

 

Bryt gamla tankemönster

Hans upplevelse är att många vill förändra sig själva och sina liv men att lathet, rädsla och begränsande tankemönster ofta stoppar dem.

− Det är vi själva som skriver manuset till våra liv. Tyvärr är det många som låter sig styras av osynliga begränsningar, ofta sådant som lärare och föräldrar har tutat i oss under uppväxten. Många tror fortfarande att de inte kan sjunga eller att de är mindre värda bara för att de har hört det som barn.

 

Hur vill du leva?

Även när det gäller drömmen om det perfekta livet är det viktigt att ifrågasätta sina tankar. Är det dina egna drömmar du försöker uppfylla eller någon annans? Överallt matas vi av bilder av den perfekta familjen, den storslagne entreprenören eller den vackra Hollywoodfrun. Men vilket liv vill du leva och vilka egenskaper och tankemönster behöver du utveckla för att nå dit?

− För att lyckas med förändring är det viktigt att ha en idé eller en vision. Vem vill du bli? Vad vill du åstadkomma? Därefter kan du ta små kliv i rätt riktning, säger Henrik.

 

Så utvecklar du…

Din humor:

◆ Få minst en person att le eller skratta varje dag.

◆ Lär dig ett roligt trolleritrick eller något annat oväntat och visa det för dina kollegor.

◆ Skämta om dig själv, med dig själv.


Din nyfikenhet:

◆ Gå på en föreläsning om ett ämne som du inte vet någonting om.

◆ Gå på en restaurang som serverar mat som du inte är van vid.

◆ Upptäck ett nytt ställe i stan och lär dig dess historia.


Ditt mod:

◆ Försvara en impopulär idé i en grupp.

◆ Klaga hos en myndighet över en orättvisa som du har lagt märke till.

◆ Gör något som du är rädd för att göra.


Din sociala kompetens

◆ Få någon annan att känna sig bekväm.

◆ Lägg märke till när kollegor eller familjemedlemmar gör något som är svårt för dem och ge dem en komplimang.

Källa: Konsten att få mentala superkrafter av Henrik Fexeus