2 Jun 2008 kl: 00:00

Jobbytets hälsosamma fördelar

På den svenska arbetsmarknaden byter cirka 12 procent jobb under ett år. Skillnaden över åren är häpnadsväckande liten – aningen mer rörlighet i goda tider, enligt siffror från SCB och tidningen Du & Jobbet.

I Shortcutnätverket är det över hälften av de aktiva som byter jobb i år. Förra sommaren svarade 54 procent av medlemmarna att de hade för avsikt att byta jobb inom ett halvår, när vi gick ut med en jobbrelaterad enkät i nätverket.

Att Shortcuttare är benägna att byta jobb i en avsevärt högre takt än rikssnittet är inget konstigt, det hör ju liksom till själva fundamentet i Shortcut. Men visst är det lite anmärkningsvärt att det på riksplanet inte sker någon större förändring i benägenheten att byta jobb. I 20 år har bytesfrekvensen legat runt 12 procent (ibland några procentenheter upp, ibland lika mycket ner…) Jag som trodde att vi går mot en utveckling där vi alla anser att det är självklart att under en karriär prova olika arbetsgivare, yrkesinriktningar – och till och med branscher.

I stället är det över en halv miljon människor på arbetsmarknaden som har haft samma jobb i över tio år.

Det finns massor med bra anledningar att hålla en någorlunda hög frekvens på sitt jobbytande. Själv uppskattar jag mest möjligheten att

– få nya utvecklande arbetsuppgifter

– få nya spännande arbetskamrater

– få möjlighet att tillämpa mina hittills intjänade jobberfarenheter i en ny miljö

Och dessutom visar uppgifter från TCO, som återges i tidningen Du & Jobbet, att människor som stannat tio år eller längre på sitt jobb har sämre hälsa och har halkat efter i löneutvecklingen, jämfört med personer som under samma tidsperiod bytt jobb två till fyra gånger.

Om du tillhör de 88 procent av den arbetsföra befolkningen i det här landet som inte tänker byta jobb i år – vad är ditt bästa argument för det? Diskutera gärna med mig genom att skriva en kommentar här på Shortcut – eller mejla mig direkt genom att klicka här. Du kan också skriva din egen artikel i ämnet här i Kunskapsbanken, klicka då bara på ”Skapa relaterad artikel” här i högermarginalen.

Vi hörs!