Jobba som ingenjör i Danmark

Jobba som ingenjör i Danmark

Foto: Foto:Niklas Carlsson

På jobbet 19 Mar 2014 00:00

Högre lön, men obetald övertid. Inga fikapauser, fast företaget bjuder på frukost. Civilingenjören Mikael Assarsson jobbar som programmerare i Danmark.

Vanliga morgnar ger sig Mikael Assarsson av vid sjutiden för att pendla till Ballerup, Köpenhamnsförorten där teknikföretaget GN Netcom ligger. En dag i veckan jobbar han hemifrån. I dag är en sådan dag och hemma är skånska Borrby. Intervjun görs per telefon, Mikael pratar i GN Netcoms DECT-headset. En lätt telefonianordning, som krokas fast i örat – och det främsta skälet till att han ville ha nya jobbet.

– Att utveckla produkter som man själv vill ha är den största drivkraften för mig. Just nu jobbar jag med att skriva en kravspecifikation, men i nästa projekt hoppas jag få vara med och utveckla fler bluetoothprodukter.

Varför sökte du jobb utomlands?
– Jag hade varit på Ericsson i fem år och ville ha miljöombyte. Helst ville jag jobba i Frankrike, så när en före detta kollega berättade att det fanns jobb i Danmark tänkte jag: ”Fan vad B. Danmark, liksom.” Det kändes inte utomlands. Men det är dumt att stänga dörrar så jag åkte dit, snackade med chefen och de anställda. Det var bra stämning och arbetet intressant.

Hur gick anställningsintervjun till?

– Först en vanlig intervju med chefen, sedan ett personlighetstest på internet och ny intervju med HR-avdelningen. Jag fick följdfrågor på testet och gjorde ett arbetstest. Frågorna var på svenska. Min gamla kollega hade berättat att jag skulle göra ett arbetstest. Så jag var förberedd.

Hur är det att jobba i Danmark?
– Första veckorna var jag trött. Språket fungerade när det bara var jag och en dansk, men med flera danskar gick det för fort. I mitt team är det en norrman, en jäkla massa danskar och jag. Min hållning är att jag försöker prata med dem på deras språk. Nu går jag sällan över till engelska.

Finns det några skillnader i jobbkulturen?
– I Danmark fikar man inte. På Ericsson hade vi två fikapauser, det fanns alltid folk att snacka med. Här tar man sitt kaffe vid skrivbordet. Fast varje morgon fixar företaget frukost åt oss. Lönerna är lite högre här, men för min del äts det upp av pendelkostnaderna. Tv-program, reklam, politik – typiska samtalsämnen under pauser.

Hänger du med i det danska samhällslivet?

– Just det med reklamen har hänt, de andra pratar om något jag inte har en aning om. Fast mitt tv-tittande är väldigt begränsat, så jag känner inte till svensk tv heller.

Vad pratar ni om på lunchen?
– Den är ofta stressad, förmodligen av samma anledning som att det inte blir några regelbundna fikapauser – obetald övertid. Jag saknar fotbollsdiskussionerna vi hade på Ericsson. Får väl börja följa den danska ligan. Ett ämne danskarna aldrig tröttnar på är att svenskar har för dyra bilar. De gnäller jämt om det. Jag brukar döda diskussionen genom att berätta att jag kör en Peugeot 306, en av de vanligaste bilarna i Danmark.

Umgås du med kollegerna på fritiden?
– Sparsamt, när företaget har sociala aktiviteter hänger jag med.

Finns det fördelar med att jobba i ett land och bo i ett annat?
– Nu får jag känna av den danska kulturen utan att behöva flytta dit. Rent skattemässigt är det fördelaktigt att jobba i Danmark. Och här finns tillgång till billigare öl – fast det är kanske en nackdel.
MER OM MIKAEL

Namn: Mikael Assarsson.
Ålder: 29 år.
Bor: Borrby, i sydöstra Skåne.
Utbildning: Datateknik, 180 poäng, vid Lunds tekniska högskola.
Examensår: 2000.
Yrke: Programmerare.
Tidigare arbete: Olika tjänster i fem år på Ericsson i Lund.
Arbetar nu: På GN Netcoms mjukvaruavdelning i Danmark.
Intressen: Fotboll och dottern.

 

Katarina Hörlin
Publicerad 19 Mar 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin På jobbet

Det skulle vara intressant att vara flugan på väggen under ett lönesamtal med Darth Vader.

Din Karriär

8 fiktiva chefer du ska vara glad att du slipper

Vantrivs du med din chef? När du gått igenom den här listan kommer allt att kännas mycket bättre. Här är 8 skräckexempel från filmens värld.

Så skapar du peppig stämning på jobbet

Din Karriär

Så skapar du peppig stämning på jobbet

När stressen ökar och arbetslusten minskar på svenska arbetsplatser blir det allt viktigare att jobba med arbetsglädjen. Det gör både att...

5 skäl till att inte bli för packad på julfesten

Din Karriär

5 skäl till att inte bli för packad på julfesten

Håll promillen i styr! Därför vinner du på att inte vara den som drar sju tequila-shots när det vankas julfest på jobbet.

Tio mejl-fails som pajar din jobbvardag

Din Karriär

Tio mejl-fails som pajar din jobbvardag

Mejlandet är en välsignelse på många sätt, men ödesdigra vanor och misstag kan slå hårt mot såväl effektivitet som yrkesmässiga relationer....

Är du en dryg jävel på jobbet? Det smittar!

Din Karriär

Är du en dryg jävel på jobbet? Det smittar!

Sprider du elaka mejl, tar åt dig äran för andras arbete eller ”glömmer” bjuda kollegor du tycker är mindre värda till AW:n? Se upp - det...

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »