”Jag vill slåss för den lilla killen”

”Jag vill slåss för den lilla killen”

Foto: Foto:Oscar Mattsson

Student 16 Aug 2012 00:00

Han har tagit strid med Västtrafik och sålt sin sperma på Tradera. Nu har juriststudenten Alexander Kandiloros tagit fram sitt andra sällskapsspel Popkult − ett TP för kabelbarn.

”Popkult är som Trivial pursuit, fast dubbelt så roligt och hälften så dyrt. Jag har länge känt mig dum när jag har spelat TP eftersom jag bara har kunnat svaren på de rosa frågorna. Men sedan insåg jag att spelet inte testar den kunskap jag tycker är viktig. Mitt spel är till för oss kabelbarn som har mer koll på tv än när någon kung levde. Det är inte ofta man får cred för den kunskapen, och det vill jag ändra på.

Spelet har fått en drös med bra betyg. Både P3 Populär och Kulturbloggen.com utsåg det till årets julklapp. Det är jättekul. Popkult säljs bland annat på Designtorget. De nappade direkt på idén – utan prototyp. Det var helt fantastiskt! Det gäller att våga för att förverkliga sina drömmar. Beslutsfattare är bara människor och hör man av sig med en bra idé är chansen stor att de nappar.

Jag är en popkulturnörd. När jag jobbade som researcher på Filmkrönikan lärde jag känna Fredrik Strage. Han beskrev mig som en yngre version av sig sjäv. Det är det mest smickrande jag har hört. Mitt filmintresse förde mig till Nicotext där jag gjorde ett par filmböcker och ett filmspel de redan hade planerat. Det var då jag insåg att ’Shit, man kan tjäna pengar på något som är så här kul!’ Jag ger ut Popukult på mitt eget förlag, Ninja print, och har massor av idéer för framtiden: faktabok, spelidéer, långfilmmanus och expansioner till Popkult. Kanske för många, för när jag gör något lägger jag ner hela min själ i det. Då måste man välja sina projekt noggrant. Min sambo har lagt ett projektstopp på mig. Hon märker att jag går upp i det jag gör för mycket. Jag läser ju faktiskt en av landets hårdaste heltidsutbildningar på fritiden. Mina projekt föds när jag upptäcker att något saknas och sedan försöker jag fylla den luckan.

För ett par år sedan blev jag stoppad
av en kontrollant när jag hade glömt mitt busskort hemma. Västtrafik trodde på mig men hävdade ändå att de måste ta ut en tilläggsavgift. Men jag kollade upp lagen och sa till dem att jag inte höll med om deras bedömning, och att om de ville ha sina pengar fick de stämma mig. Jag förlorade i tingsrätten men har beviljats prövning i hovrätten, vilket glädjer mig enormt. Dessutom blev jag kontaktad av Västtrafiks vd som anställde mig som konsult för att hjälpa dem att ta fram nya regler. Resultatet blev en sänkning av aPopkultvgiften för ett glömt busskort från 1200 till 150 kronor. Jag tyckte att det skulle räcka med 50 kronor men fick ge mig. Det viktiga är att det stelbenta regelverket revs upp.

När jag läste om Svea hovrätts dom, som nekade två lesbiska kvinnor i Uppsala fler än tre försök till insemination, bestämde jag mig för att lägga ut en annons på Tradera där jag erbjöd mig att hjälpa barnlösa att bli gravida. Det var menat som ett inlägg i debatten och fick en otrolig uppmärksamhet.

Jag har börjat fundera på
vad mitt drömjobb är. Jag vill jobba med upphovsrättsfrågor på filmbolag, konsumentfrågor eller principfrågor. Jag gillar att kämpa för det som är rätt. Att slåss för den lilla killen. Det låter ju löjligt att säga att man vill skipa rättvisa, men det är det jag vill. Det låter som floskler och jag skäms för att säga det, men det är sant!”

 

ALEXANDER KANDILOROS

Ålder: 28 år.
Bor: I Göteborg.
Pluggar: Juridikprogrammet vid Handelshögskolan i Göteborg.
Bakgrund: Filmvetare, manus-utbildning på IHTV, jobb på Filmkrönikan.
Gör: Redaktör, spelkonstruktör, bloggare och juridikstudent.
Gör på fritiden: Lägger pärl-plattor: ”Ett utmärkt sätt att varva ner efter en lång dag.”
Framtidsplaner: ”Att göra världen till en bättre plats på alla vis jag kan.”

 

Campus
Publicerad 16 Aug 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin Student

Finaldags: Vem blir årets kvinnliga ledare?

Din Framtid

Finaldags: Vem blir årets kvinnliga ledare?

Runt 100 kvinnliga studenter sökte i år till Female Leader Engineer, en utmärkelse för aspirerande ingenjörer på KTH och Chalmers. Nu har...

Fredrik Löfgren väljer att se positivt på en framtid som delas av människa och robot.

Din Framtid

”Robotar kommer snart utveckla sig själva”

Vinsten i Genikampen gjorde honom till robotkändis. I dag kodar, svetsar och filosoferar sig teknikstudenten Fredrik Löfgren in i en...

Så kickstartar du höstens studier

Ditt Liv

Så kickstartar du höstens studier

Har du börjat studera i höst och känner en nervositet över allt nytt och obekant? Var lugn, du är inte ensam om den känslan. Karriärcoachen...

Lars Strannegård är rektor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Din Framtid

Lista: Så mycket tjänar din rektor

Sveriges mest välavlönade högskolerektor drar in 180 000 kronor i månaden.

Stolta kliv tas garanterat på borggården på KTH i dag - högskolan är en av de bästa i världen.

Din Framtid

Två svenska högskolor bland världens bästa

Den ena börjar på K och slutar på TH. Lärosäte nummer två grundades redan 1666. Kan du gissa vilka det rör sig om?

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »