27 Jan 2012 kl: 00:00

”Jag vågade satsa på en låglönebransch”

Hoppa till:
Anna Pensar

Anna-Maria Johansson & Mia Sandblom
Cissi Wallin
Daniel Abraham, Johan Carlsson & Alexander Miovic
David Bryngelsson
David Pilbäck

Anna Pensar, 29, vd för dejtingsajten Jagodu som utnyttjar den sociala webben

Vem inspirerar dig och varför?

– Jag inspireras av flera personer, de flesta är nära vänner. Men för att utvecklas i mitt yrke, och som en del av min professionella identitet, inspireras jag av två personer speciellt.  Till att börja med comedy superstar Russell Brand för att han representerar allt som är fantastiskt med mänskligheten – på gott och ont. Han är trasig, vacker, framgångsrik, entreprenör, fantastiskt talangfull, ödmjuk, kaxig och snygg. Det är otroligt inspirerande att en person besitter sådana motpoler i sin person, det vill säga både det svagaste hos människan och det starkaste. Och att han mitt i allt detta lyckas bygga en global framgång som bottnar i en enda sak: hans person. Underbart! Sedan Natalie Portman för att hon är smart, kan sjukligt många språk och verkar ha en stor mängd integritet. Utan att känna henne får jag en uppfattning av att hon är en människa som befinner sig i en tuff miljö med höga krav och ett enormt tryck från nöjes- och celebritybranschen, samtidigt som hon totalt lyckas ha kontroll över sitt eget varumärke och har ytterst få omkring sig som inte har stor respekt för henne som skådespelerska.

 

Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Att på riktigt etablera mig som ung kvinnlig vd på startup-företaget Jagodu.com, som inom några månader kommer att gå internationellt. Att hitta min plats på detta bolag, som består av många viljor, åsikter, framgångsfaktorer, högt tempo, höga krav och olika människor, har varit svårt och en riktig utmaning. Men jag tror att det börjar ta form faktiskt.

 

Vad har du för planer för 2012?

– Att jobba med Jagodu och att köra min andra säsong racing i Sverige! Jag ska även hälsa på min älskade syster i Sydney och äntligen få lite sol. Som entreprenör och racingtjej blir det inte mycket semester i Sverige på sommaren.

 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Det mest otippade och inspirerande hoppas jag, främst för tjejer, är min racingsatsning. Jag tog min licens i maj 2010. Ett år senare lyckades jag inte bara sjösätta min egen racingsatsning, som jag kört som debutsäsong i år, utan jag har även blivit en del av racing-Sverige och har varit med och kickat igång Swedish Racing League tillsammans med bland andra Poker Wallenberg och racinglegenden Stanley Dickens. Jag har mest bara öst på i min egen takt, men nu i efterhand förstår jag vilken otrolig resa det varit och hur lyckligt lottad jag är som fått vara med om detta.

 

 

Anna-Maria Johansson, 31 & Mia Sandblom, 31, kommenterar kollegorna genom Bloggkommentatorerna.se

Vilka personer inspirerar er och varför?
– Vi beundrar dem som har lyckats göra en bra karriär tack vare sin blogg. Till exempel Underbara Clara, Blondinbella, Kenza och Tyra Sjöstedt. De har förvaltat sitt varumärke och tagit vara på möjligheterna som bloggen gett dem. Det är kul att bloggvärlden är så pass demokratisk. En sådan som Kenza har fått tusentals möjligheter tack vare att hon började blogga, och hon har valt att jobba vidare med det som passar henne. Det inspirerar.

Vad har varit er största utmaning senaste året?

– När det gäller bloggen så har vi funderat på hur vi skall kunna dra nytta av den och vidareutveckla vårt intresse och vår kunskap om bloggar. Vi har många tankar om hur vi vill göra och håller på att förverkliga ett par av idéerna. 

Vad har ni för planer för 2012?

– Vi kommer att utveckla det vi startat så långt vi hinner. Vi har andra projekt på gång som vi ännu inte kan säga något om. Det tar tid att göra verklighet av alla planer vi har. Vi satsar på att vara de främsta bloggexperterna. 

Vad är det uppstickigaste ni har gjort senaste året?

– Vi ser oss inte som speciellt uppstickiga. Inte när det gäller bloggen. Andra kanske tycker att vi är modiga som vågar stå för vad vi tycker, men för oss är det ett sätt att diskutera och analysera det ämne som ligger oss väldigt varmt om hjärtat, nämligen bloggar. Intresset för bloggar tror vi är sprunget ur vårt intresse för människor, populärkultur och samhällsfrågor. 

Cissi Wallin, 26, krönikör och skådespelerska som numera leder ett program på Radio 1

Vilka personer inspirerar dig och varför?

– Alla som vågar bryta normer, tro på sina visioner, trots att andra fnyser åt dem, och som inte håller käften när det verkligen behöver pratas om känsliga och viktiga grejer. Det kan vara allt från författare som Katarina Wennstam och Unni Drougge till de på MTG som vågade starta pratradiokanalen jag jobbar på, och alla så kallade vanliga människor så klart, som gör sådant där hela dagarna men alltför sällan kreddas för det.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att hitta balans i mig själv, våga tacka både ja och nej och inse när det är läge för vad – inse vad jag mår absolut bäst av att göra. Det låter skitenkelt, men är ofta skitsvårt.

 

Vad har du för planer för 2012?

– Jag ska fortsätta med min dagliga radioshow på Radio 1. Sedan blir det en del tv-grejer, förhoppningsvis ett drömprojekt som går igenom. Annars får jag väl börja steka hamburgare! Eller skaffa barn att lägga fokus på, det vore ju i och för sig ganska soft. Fast nej, barn känns 2015. Det blir ännu ett karriärår. Jag hade fått grav ångest av att sitta hemma med mjölkstockning och tänka på allt jag kunde ha gjort istället. Det är mycket jag vill hinna först. Så jag hinner det först.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Det är nog att jag vågade hoppa av en tv-produktion mitt i, för att gå till TV4 som erbjöd mig ett drömjobb. Många hade nog inte vågat på grund av att man alltid stöter sig med några när man sätter sig själv i första rummet. Men mot slutet av dagen kommer ju ändå ingen tacka en för att man svek sig själv för att göra en arbetsgivare glad. Så tänker jag. Det var en enorm egokick att våga säga tack för mig och gå mot en större dröm. Fler borde våga det.


Fotograf: Johanna Palmqvist TV4


Daniel Abraham, 27, Alexander Miovic, 27 & Johan Carlsson, 35, driver Charity by friendship, ett socialt nätverk med mål att bidra till samhällsutvecklingen i Etiopien

Vem inspirerar er och varför?
– Barnen i Etiopien ger en god inspiration att ständigt driva framåt. Men barnen ger även något annat tillbaka. Då vi var på plats fick vi en känsla av att lyckan och hoppet finns hos varje individ, trots omständigheterna. Vi ser att vår insats ger resultat.

Vad har varit er största utmaning senaste året?
– Då det är ett nätverk, där vi syftar att engagera ambassadörer genom en välgörande livsstil, är utmaningen ständigt att hålla den röda tråden, samtidigt som alla ska känna engagemang och delaktighet.

Vad har ni för planer för 2012?
– Vi vill alltid överraska i våra arrangemang och just nu spinner vi lite på vad vi ska arrangera 2012. Vi kommer besöka ett tiotal skolor i Etiopien där vi vill projektera och finansiera vattenbrunnar.

Vad är det uppstickigaste ni har gjort senaste året?
– Vi vill skapa en livsstil inom Charity by Friendship där vi förenar affärsmannaskap, det vill säga nätverk, med välgörenhet. Vi är övertygade om att vi kan skapa mötesplatser som är roliga och samtidigt fortsätta att skapa bättre förutsättningar för behövande. Vårt ledmotiv är ”party with a purpose”. Det ska vara kul att hjälpa andra och när vi lyckas samla unga, drivna och ambitiösa människor skapas förutsättningarna för vårt förändringsarbete.

David Bryngelsson, 30, forskar på de negativa följderna av ökad efterfrågan på bioenergi


Vilka personer inspirerar dig?
– Jag blir inspirerad av personer som arbetar med komplicerade och viktiga frågor och som på ett tydligt sätt förklarar dem för folk på ett sätt som går att förstå, och som anstränger sig för att nå ut till allmänheten för att informera. Christian Azar är och har varit en viktig inspirationskälla för sin förmåga att på ett nästan lekfullt enkelt och lättillgängligt sätt förklara klimatfrågan och politiken runt den. En annan förebild är Richard Feynman som på ett otroligt sätt kunde förmedla avancerad fysik så att folk kunde förstå varför det var viktigt och hur saker hänger ihop.

Vad har varit din största utmaning det senaste året?
– Som forskare kan man ha ett mycket stort inflytande över sitt arbete, både vad gäller tider, angreppssätt, som vilka frågor man vill analysera. Det ställer höga krav på disciplin och engagemang för att få arbetet gjort, samtidigt som arbetet bitvis kan gå långsamt och det därmed kan ta lång tid innan man ser frukten av arbetet man gör.

Vad har du för planer för 2012?
– Under 2012 kommer jag att fortsätta mina doktorandstudier och försöka komma ut och ge allmänna föreläsningar om klimatfrågor, dess politik och lösningar. Ihop med Oleg Izyumenko från Wakeupcall planerar jag en föreläsningsturné på gymnasieskolor i Västra Götaland, där jag ska presentera vetenskapen och Oleg pratar om hur vi kan öka engagemanget för klimatfrågan. 

Vad är det uppstickigaste ni gjort det senaste året?

– Jag har under det senaste året givit ett antal föreläsningar för allmänheten med fokus på att få upp klimatfrågan på dagordningen igen. Under föreläsningarna förklarar jag lite om hur klimatförändringarna fungerar och om vad vetenskapen vet och vad den inte vet, samt erbjuder olika perspektiv på vilka som står för utsläppen och därmed varför det är så svårt för världens länder att komma överens. Det är inspirerande att se vilket intresse det finns bland allmänheten för att få en inblick i vad vetenskapen säger i dessa frågor.

David Pilbäck, 34, driver städfirman Gnistra städ och brinner för att ta hand om sin personal

Vilka personer inspirerar dig och varför?

– Min kvinna Annika Pahlén för hennes oresonliga kärlek i allt hon är och gör. Pêl Rostam, kursledare som arbetar med försoningsarbete, för hur han lever sitt syfte och uppmuntrar andra att göra detsamma. SSES-studenten Emil Wallnér för hans autenticitet, mildhet och mod. Denna man kommer garanterat vara på er lista om några år. Simon Flato, som arbetar med hållbarhetsfrågor genom föreningen Sustainergies, för sitt engagemang och sin inställning.

 

Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Att efter långa universitetsstudier satsa på en låglönebransch som få medvetet vill arbeta i på grund av låg status och dåliga marginaler. Detta tycker jag är modigt när min framgång bygger på att jag kan övertyga mina intressenter, bilda opinion, utbilda uppköparna och förändra branschen i sin helhet. Det har även varit en utmaning att gå ut med budskapet till kunderna att det är bristfälligt ur säkerhetssynpunkt att betala för lite för kontorsstädning med tanke på vilka risker underbetalad servicepersonal utgör.

 

Vad har du för planer för 2012?

– Mina planer är att förändra städbranschen genom att förankra och integrera CSR-frågorna hos branschens alla parter. Främst genom massmedia och bloggen Stockholmsstädaren.se.  Detta går hand i hand med att utveckla affärerna inom Gnistra städ. Gnistra städ kommer under 2012 att lansera flera tjänster till våra befintliga kunder som en fördjupning av vårt säkerhetskoncept.

 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?

– Yrkesmässigt var det att landa i att jag skulle tacka nej till mitt livs största affär för att den gick emot mina kärnvärderingar. Dagen efter hörde tidningen Driva eget av sig och ville göra en intervju om värderingsbaserat företagande.

 

 

Läs mer:


» Läs mer om Uppstickarna 2011 här

» Se Topplistan med Uppstickarna 2011, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2011, plats 31-65
» Se Varma listan med Uppstickarna 2011, plats 66-100