”Jag siktar på medalj i London”

”Jag siktar på  medalj i London”

Foto: Foto:Jezzica Sunmo

Student 4 Jul 2010 00:00

I framtiden planerar hon vårt samhälle som energi- och miljöingenjör. I sommar simmar hon för allt hon är värd då en guldmedalj i Paralympics hägrar för KTH-studenten Maja Reichard.

”För mig blir det inget sommarjobb i år. Det blir simning för hela slanten i stället. I slutet av augusti och början av september tävlar jag i Paralympics i London. Paralympics är så stort att det inte går att beskriva. Det är extremt hård konkurrens, man måste vara bra, annars har man inte där att göra. Jag vann VM 2010 och 2011 och har världsrekordet på 100 meter bröstsim, så jag ligger garanterat bra till.

Jag ser skillnad på ljus och mörker, men inte så mycket mer. I simning finns det tre klasser för synskadade simmare och jag är i den grupp som ser minst. På träningen räknar jag armtag för att veta var jag är i bassängen. På tävlingar har jag någon som puttar mig på huvudet med en boll så att jag vet när jag ska vända. Jag tar inte med mig vem som helst till den uppgiften, det kan jag säga. Det vore roligt att ta medalj nu i London, men det är mitt första Paralympics. Har jag en bra dag så kan det gå vägen!

Det är förresten väldigt stor skillnad på ett VM och ett Paralympics. Själva arrangemanget nu är mycket större, hela konceptet och all uppmärksamhet. En grej som innebär stor press för mig är att jag, precis före tävlingarna, ska sitta i så kallade call-rooms tillsammans med mina motståndare − i runt 40 minuter. Bara att sitta där tillsammans, samtidigt som jag måste ha totalt fokus på det jag snart ska göra, blir en utmaning.

Sedan jag togs ut till Paralympics i december har det varit mycket fokus på simningen. Jag tränar ett eller två pass om dagen, och varje pass är två timmar långt. Så jag studerar bara på halvfart just nu. Jag läser en ny utbildning, Energi och miljö, på KTH. Vi är andra årskullen på programmet. Det är fortfarande mycket som håller på att formas, men det känns väldigt genomtänkt. KTH är verkligen en stabil skola, de kastar inte bara ut en ny utbildning hur som helst. Och intresset för oss på utbildningen är stort. Det märks bland annat genom att företag arrangerar lunchföreläsningar och bjuder in till företagspubar. Jag vet inte exakt vad jag vill inrikta mig på i framtiden, men jag är intresserad av hållbar samhällsplanering. Jag tror att vi måste tänka om från grunden, hur vi planerar samhället.

På tal om det − det krävs mycket planering just nu för att livet ska gå ihop. Men jag vill inte ta uppehåll från studierna helt och hållet, för pluggandet ger mig så mycket. Jag har klarat tentorna hittills, det ger minst lika mycket energi som när simningen går bra. Dessutom ger simningen mig fördelar inför karriären: jag blir målinriktad, jag lär mig att planera och vet att jag kan jobba både i grupp och ensam. Jag får också kontakter genom simningen, som sträcker sig åt alla möjliga håll. Jag har till exempel träffat folk som jobbar med miljö, IT och vindkraft. Så jag kommer definitivt att ha nytta av all min träning och allt mitt tävlande i framtiden, när det är dags att söka jobb, oavsett hur det går nu i Paralympics. Fast det är klart – det skadar ju inte med en medalj i London.”

 

MAJA REICHARD

Ålder: 21 år.
Bor: I Nacka i Stockholm.
Pluggar: Civilingenjör med inriktning miljö- och vattenteknik vid Uppsala universitet.
Övrigt: Uttagen till Paralympics i London, i simning.
Meriter: VM-guld 2010, EM-guld 2011 samt innehar världsrekordet i 100 meter bröstsim.

Johanna Alskog
Publicerad 04 Jul 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin Student

Under terminen på Sorbonne läser Sara åtta kurser parallellt, med sex timmars före­läsningar per dag

Din Framtid

”Den erfarenhet jag får är ovärderlig”

Kunskap, språkutbyte och ny kultur. Studier utomlands har alltid lockat för Sara Holmberg, och längtan blev till handling när hon tog...

Lättare att komma in på högskolan 2015

Din Framtid

Lättare att komma in på högskolan 2015

Färre ansökningar gav fler blivande studenter positiva besked.

”Driv och engagemang tog mig till toppen”

Årets student

”Driv och engagemang tog mig till toppen”

Årets Future Business Talent heter Anna Lovric, och kan se fram ett spännande samarbete med L'Oréal.

Hård kamp om att få plugga i sommar – här är mest sökta kurserna

Din Framtid

Hård kamp om att få plugga i sommar – här är mest sökta kurserna

Brist på utbildningsplatser möts av kritik.

Hon tog hem drömjobbet på Spotify

Din Framtid

Hon tog hem drömjobbet på Spotify

Anna Lundin tar hem eftertraktat Handels-stipendium - får skräddarsytt jobb på streamingjätten.

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »