Föregående Nästa

”Jag leder med både hjärna och hjärta”

”Jag leder med både hjärna och hjärta”
10 oktober 2016

Att våga visa känslor och att skapa utrymme för kreativitet är två av Johanna Gbenplays ledarskapsfilosofier. I dag styr hon skutan på IKEA i Sundsvall.

Johanna Gbenplay började som kommunikations-och inredningschef på IKEA varuhuset i Älmhult. Förra året fick hon erbjudandet att ta över som varuhuschef på IKEA i Sundsvall och var inte sen att tacka ja.

Vad jobbar du med?

– Mitt uppdrag är egentligen som att driva ett företag – jag är ytterst ansvarig för försäljningen, kostnaderna, säkerheten och våra 280 medarbetare på IKEA Sundsvall. Jag jobbar tillsammans med min ledningsgrupp som består av funktioner inom sälj, logistik, HR, kundrelation, finans, kommunikation och inredning samt restaurang. Kort sagt är mitt mål att utveckla medarbetarna samt att ta fram de affärsplaner som sätter IKEA Sundsvalls riktning framåt.

Vilken sorts ledare är IKEA intresserade av?

– De ledare som är genuint intresserade av att utveckla andra och som verkligen tror på att man utvecklar en verksamhet genom människorna som arbetar i den. Det är så vi lyckas.

Hur arbetar du själv för att utveckla dina medarbetare?

– För mig handlar det mycket om att föregå med gott exempel. Som varuhuschef arbetar jag till exempel främst strategiskt, samtidigt vet jag hur viktigt det är att vara där det händer. Krisar det på golvet så hjälper jag till och det är en inställning som jag vill se oavsett var i varuhuset man jobbar.

Hur jobbar IKEA med ledarskap för att stimulera medarbetares kreativitet?

– Nyckeln är att delegera på rätt sätt. Tumregel för mig är att om man delegerar uppgifter skapas kreativitet. Medarbetare vet vilka ramar de har att förhålla sig till, våra värderingar. Genom det blir lösningsfokuserade och medarbetare växer och utvecklas.

Kan du ge ett exempel?

– Absolut, vi kan ta vår affärsplan. Jag och ledningsgruppen sätter de stora målen, vad som ska uppnås, men vi är försiktiga med att definiera hur det ska uppnås – här lämnar jag ett stort ansvar till medarbetarna. Det är inte lätt att släppa hur:et eftersom det är där man har kontroll, men det är mer engagerande för medarbetarna.

Vilken är den största utmaningen med att vara ledare?

– Att våga leda med både hjärta och hjärna. Jag har alltid lett mycket med hjärnan, eftersom man blottar sina svagheter när man leder med hjärtat. Men under åren på IKEA har jag låtit min personlighet ta plats i mitt ledarskap, att våga vara mig själv fullt ut. Jag är en väldigt passionerad person så det kan hetta till ibland, både när något går fel och när det går rätt och då kan det komma tårar av glädje.

Nanna Brickman
Publicerad 10 oktober 2016

Taggar

ikea
Föregående Nästa
Klara Stefansson

Klara Stefansson

Webbredaktör
Andreas Wirf

Andreas Wirf

Art Director
Linda Fritiofsson

Linda Fritiofsson

Redaktör
Josefin Svenberg

Josefin Svenberg

Chefredaktör