23 Dec 2011 kl: 00:00

”Jag har vågat öppna en debatt”

« Gå till Uppstickarna plats 13-19

 

Hoppa till:

Lars Andersson
Heidi Harman
Amir Sajadi

Ada Wester

Cecilia Forss

23. Lars Andersson, 37, Max-medarbetare
Personer med funktionshinder står ofta utanför arbetsmarknaden. Lars Andersson lever med både dyslexi och adhd. I dag föreläser han om sina handikapp, och i Almedalen grillade han partiledarna om funktionshinder och arbetsmarknaden.

Vem inspirerar dig?
– Nelson Mandela, för att han aldrig ger upp. Även när det var jobbigt fortsatte han mot sitt mål.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att jobba för funktionshindrades arbete rätt till arbete och få fortsätta göra det. Det är inget som snabbt kommer att förändras, utan något som kommer att ske under en lång tid. Det handlar i grunden om att bryta fördomar och förändra attityden mot funktionshindrade genom utbildning och opinionsbildning. När jag inte är på mitt vanliga arbete är det detta jag jobbar med. Det är både en stor utmaning och otroligt inspirerande.

Vad har du för planer för 2012?
– Att fortsätta opinionsbildandet och visa på de bra exempel som finns inom branschen.


Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?

– När jag var i Almedalen och utmanade både politiker och arbetsmarknadsparter att visa konkreta åtgärder för vad man tänker göra åt problemet att funktionshindrade har svårt att få jobb. De har tagit utmaningen och har visat intresse för frågan. Det är lätt att säga något just då, men det intressanta kommer senare, när vi kan se nästa år vad som faktiskt har skett. Saker händer inte av sig själva. Jag har i alla fall öppnat en debatt och vågat säga att ”detta måste vi göra”. Det är det man måste göra.

25. Heidi Harman, 32, Run along
Som tjej kan det vara läskigt att ge sig ut och springa på dåligt upplysta gångvägar eller avlägsna elljusspår. Därför startade Heidi Harman löparnätverket Run along, som kopplar samman tjejer som vill löpträna och ser till att de slipper göra det ensamma.

Vilka personer inspirerar dig och varför?

– Flera! Mamma, pappa och mormor, som är entreprenör, för att de är modiga typer. Mahatma Ghandi och Marie Curie för sin envishet. Sedan förstås medgrundaren till Geek girl meetup, Andie Nordgren, min bättre hjärnhalva på Geek girl meetup, Maria Söderberg och evigt eminenta Emma Koszinowski. Även Robin Teigland på Handelshögskolan och May-Lis Fernes för deras förebildliga ståtlighet och energi. Jag har vart tursam nog att ha bra chefer, bland annat uppstickaren Ewa Kumlin på Svensk form och Peter Rover på IFL vid Handelshögskolan i Stockholm. Slutligen min rektor Uffe Ealbeck på Kaospiloterna för devisen att allt är möjligt.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att få tiden att räcka när det finns så mycket roligt att göra samt att starta Geek girl meetup i London och investera tid och pengar i en ny startup, Scrive.com.

Vad har du för planer för 2012?
– Privat vill jag lära mig att crawla och få Geek girl meetup att lira i Storbritannien. Sedan att få Scrive.com att växa internationellt, plus ett hemligt projekt.

 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Att inte åka hem på returbiljetten från London, det resulterade i en flytt. Det var även uppstickigt att ringa Ewa von Krusenstierna på Transfer och prompt föreslå ett samarbete med Geek girl meetup. In med tekniska kvinnliga förebilder till kidsen! Jag har även tackat nej till bankjobb på två banker. Sedan är jag väldigt glad över att få vara med på nästa TedX-event och prata – det känns stort.

26. Amir Sajadi, 28, veterinärsentreprenör
När ett husdjur blir sjukt kan det sluta riktigt dyrt för dess ägare. Det vill Amir Sajadi ändra på. I början av året satsade han på att förändra en traditionell bransch genom att starta en ny veterinärmottagning med lågprisinriktning i centrala Malmö.

 

Vem personer inspirerar dig och varför?
– Människor som vågar tänka stort och får saker att hända, och bråkmakare som tror på sin sak och inte låter sig påverkas av kritik från de som vill att rådande normer ska bestå. En individ som inspirerar mig är Richard Branson.


Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Största utmaningen har varit att kombinera min passion med lönsamhet. När man jobbar med sina hjärtefrågor, som jag gör, kan det lätt bli att man inte ställer samma krav på vinst som annars – det viktiga är ju att få till en så stor samhällsförändring som möjligt. Det kan vara en fara för verksamhetens hållbarhet på sikt, då lönsamhet behövs för utveckling. Hittills har jag dock kunna kombinera passion och lönsamhet. Sedan har jag precis som andra entreprenörer en stor utmaning i att bestämma vad jag ska satsa min tid och mina krafter på!

Vad har du för planer för 2012?
– Hjärna Hjärta Cash som jag grundade, och nu är chef för, ska under 2012 etablera sig med kontor i fem län runt om i landet, då vi under 2012 ska inspirera minst 100 000 ungdomar i Sverige. Målet är att ingen ung människa i Sverige ska gå runt och gnälla på problem i samhället, utan förstå att de kan vara en del av lösningen. Under 2011 gick vi från noll till tre anställda, under 2012 ska vi vara minst tio personer som stöttar och utvecklar sociala innovationer och socialt entreprenörskap i Sverige. I år grundade jag även en veterinärklinik, Cityveterinären, som har fått stor uppmärksamhet, tack vare vår ambition att röra om i en konservativ bransch och göra djurvården tillgänglig för fler. Även med lägre priser har vi varit lönsamma från första dagen. Nu är vi i startgroparna med fler kliniker och räknar med att under 2012 finnas på minst tre orter i Sverige.


Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?

– Jag, som inte är en veterinär, startade en veterinärklinik som gick emot hela branschens normer och oskrivna regler. Vi stack ut hakan och sa att djurvård inte behöver vara så dyr som den brukar. Det är helt enkelt fel att människor inte har råd att vårda sina djur. Vi fick både fackförbund och branschorganisationer på halsen, men det har bara stärkt oss i vår tro om att det behövs en radikal förändring för att inga djur i Sverige ska behöva stå utan vård.

27. Ada Wester, 31, förläggare
Ända sedan Ada Wester förstod varifrån böcker kommer ville hon starta förlag. I dag har hon två Augustpris på meritlistan, trots att hon bara har varit i branschen i några år. Det visar på en fingerkänsla som genom­syrar utgivningen på förlaget Gilla böcker, vare sig det handlar om vardagsromantiska romaner, pekböcker eller Sveriges första e-bok med extramaterial.

 

Vilka personer inspirerar dig?
– Marianne Eriksson, som med över 50 år i branschen lärt mig mycket om förläggarrollen, Marianne von Baumgarten, som med ständigt nya projekt inspirerar mig att våga, och Pia Printz, som hittade En dag.

Vad har varit din största utmaning det senaste året?
– Att driva ett litet bokförlag som om det vore stort, att varje dag tänka rätt, nytt och framåt, och att på bästa tänkbara vis förvalta uppmärksamheten vi fick när vi som nystartat förlag vann Augustpriset.

Vad har du för planer för 2012?
– Ett nytt Augustpris kanske? Skämt åsido, i vår släpper vi en roman av James Frey, som hamnade i blåsväder när det uppdagades att hans ”självbiografi” Tusen små bitar inte riktigt höll sig till sanningen, samt två imponerande ungdomsboksdebuter. Och till hösten kommer med stor sannolikhet en ny roman av Jenny Jägerfeld.

Vad är det uppstickigaste du har gjort det senaste året?
– Det var nog när Här ligger jag och blöder fick Augustpriset, efter att ha blivit refuserad på ett stort förlag och kommit ut på nystartade Gilla böcker. Eller när vi i våras gav ut Sveriges första ”enhanced book”, e-bokplus-versionen av Sara Ohlssons Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag.

30. Cecilia Forss, 26, skådespelerska
2011 har varit ett hektiskt år för Cecilia Forss. Icas reklamfilmer fortsätter att rulla, hon berättade om en betydligt äldre skådespelarkollegas sexuella övertramp i sitt sommarprat och agerade sidekick till Idol-programledaren Pär Lernström under höstens auditionresa.

Vilka personer inspirerar dig?
– Modiga, kreativa människor som följer sitt hjärta och går sin egen väg. Jag inspireras av människor som vågar chansa och tänka nytt. Att våga riskera är det mest inspirerande som finns.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Det har faktiskt varit att våga tacka nej till alla knäppa, roliga och ärofyllda jobberbjudanden som jag fått. För att kunna vara bra i det jag tar mig för, krävs det att jag inte jobbar ihjäl mig. Även om jag gärna skulle dela upp mig i tio olika personer som jobbar konstant för att det är så fantastiskt kul är det en omöjlighet.

Vad har du för planer för 2012?
– Påbörja ett drömprojekt samt fortsätta välja rätt med hjärtat när det gäller allt. Vara sann mot mig själv och unna mig lite lediga dagar. En resa vore som en dröm.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Det var nog ändå min sidekickroll i Idol. Efter guldbaggenomineringen rekommenderade många i branschen mig att hålla mig ifrån lättsam tv-underhållning. Och visst lovade jag dem att det nu var skådespeleriet som var prio ett, men andra kollegors ”kloka” råd brukar sällan fastna hos mig en längre tid. Det gjorde de inte den här gången heller och vips var jag nere i tv-träsket igen. De flesta sa ”aj, aj, aj”, men det gick bra. Aldrig tidigare har ett jobb genererat till så många skådespelarerbjudanden. Jag tycker inte det ena måste utesluta det andra, och det kommer jag fortsätta att slåss för. Det är en liten bransch och bara för att det går bra för mig nu behöver det inte fortsätta göra det. Jobben är inte många, därför är det bara sunt att tillåta sig själv att vara bred.

 

Foto: Marguerite Seger (30)

Läs mer:


» Läs mer om Uppstickarna 2011 här

» Se Topplistan med Uppstickarna 2011, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2011, plats 31-65
» Se Varma listan med Uppstickarna 2011, plats 66-100