Hon skapar gröna kläder
22 Mar 2009 kl: 00:00

Hon skapar gröna kläder

En klimatentreprenör som ryser vid blotta tanken på massproduktion är Johanna Hofring. Hon driver Eko­varuhuset, en klädbutik i Gamla stan i Stockholm med filial i New York som enbart säljer ekologiska och delvis även fair trade-kläder. Fast inte bara naturfärger och linne! Lite av Ekovaruhusets grej har blivit att erbjuda design och färger som inte nödvändigtvis ”känns” ekologiska.

– Min pappa sydde sina kläder själv när jag var liten, säger Johanna. När jag växte upp gjorde jag också det, samtidigt som jag sydde åt kompisar och arbetade som stylist och kostymör. Under några år drev jag en butik i New York med andra designers, där vi sålde våra egna grejer. Men det kändes alltid lite tomt, lite ytligt, att bara ”hålla på med mode”.

Då och då ringde det till New York-butiken. Kinesiska fabriker kom med olika erbjudanden: ”Sy upp byxor för två dollar styck! Massproducera billigt!”  Johanna blev fundersam. Sedan berättade en kompis om en dokumentär hon sett, om textilindustrin i Indien.

– Det handlar ju inte bara om att folk får skitlöner och har dåliga arbetsförhållanden. Ingen i byn kan göra något annat, för jorden är förstörd av alla kemikalier. Det kändes fruktansvärt. Jag tänkte: ”Det måste gå att göra det på något annat sätt.”

Johanna flyttade hem till Stockholm igen och började fnula på att starta en alternativ butik. Samma vecka blev en lokal i hennes hus i Gamla stan ledig. Efter lite tur, massor av hårt arbete och med en hel del hjälp från vänner och familj slog Ekovaruhuset upp portarna i juni 2004. Det var riktigt tufft i ett par år. ”Vad ska det här vara bra för?” sa folk.

– Men 2006 hände något. Flera bra tv-dokumentärer och tidningsartiklar tog upp och visade problemen inom klädindustrin. Folk blev mer medvetna. Jag tror att det gällde på många plan. Det kapitalistiska överflödet gjorde oss ju inte lyckliga, eller hur? Nu är utmaningen att hitta ett sätt att leva hållbart.

Butiken i New York öppnade 2006 men där har det gått mycket trögare  – konstigt nog.

– Man tror ju att alla ska ha sådan koll i New York, men många vet ingenting alls om fair trade inom mode­industrin. Men nu börjar det lossna lite, jag har hittat en ny partner där som har alla delar: modeintresse, ekonomisk koll, organisationsförmåga och en ekologisk livsstil.

Rik som H&M:s Stefan Persson kommer hon aldrig att bli. Eftersom alla i produktionens alla led får skäligt betalt för sitt arbete, och eftersom produktionssätten tar hänsyn till miljön, kostar hennes produktion mer. Dessutom är den omöjlig att göra billigare. Johanna är nöjd med att ha pengar till löner och till att betala skatt, utan att tumma på sina ideal.

Ökad konkurrens från andra företag är något hon välkomnar. Intresset för Ekovaruhuset ökar stadigt ju mer medvetna människor blir om miljön och hur folk har det på andra ställen i världen. När de stora klädkedjorna saluför ”organic cotton” och ekologiska kollektioner får fler upp ögonen för det ekologiska tankesättet.

– Ju fler som vill handla av mig, desto mer hardcore kan jag vara när det gäller rättvis handel, småskalighet och att producera lokalt. Och har man väl börjat tänka kring miljö- och klimatfrågor, så slutar man inte med det. Det är dags att skapa ett samhälle på livets villkor.