12 Sep 2011 kl: 00:00

Höj lönen i höst! – Experternas bästa tips

Största misstaget, hur du ska förbereda dig, var du kan kolla upp lönestatistik och bästa argumenten – vi har samlat ihop bästa tipsen för att du ska lämna din löneförhandling som en vinnare!

 

Mikael Arndt1. Visa framfötterna

Först och främst gäller det att våga och orka prestera. Störst chans att få mer i lön är när du har levererat. Först då kan du svara på varför du är värd mer pengar och vad företaget har för nytta av dig, och först då kan chefen försvara din lön, tipsar säljexperten Mikael Arndt.

» 7 tips: Så blir du en doer

 

 

2. Lista din kompetens

Det största misstaget du kan göra i en löneförhandling är att inte vara förberedd enligt Shortcuts HR-expert Kristoffer Palmblad. Han tipsar om att skriva en lista på varför du är värd enlöneförhöjning, till exempel att du är effektiv och får saker gjorda, gör bra affärer och är omtyckt av kunder.

» Expertens bästa löneargument

 

 

3. Hitta rätt argument

Poängen med samtalet är att du ska sälja dig själv och chefen ska nappa så lägg upp löneförhandlingen som vilket säljsamtal som helst, tipsar Mikael Arndt. Det ska vara värt för köparen att säga ja tack.

» Försäljningsexpertens tips för högre lön

Att din kollega fick 1000 kronor mer eller att du tycker att ”det är dags för en löneförhöjning” kommer inte att hjälpa.Att din kollega fick 1000 kronor mer eller att du tycker att ”det är dags för en löneförhöjning” kommer inte att hjälpa. Satsa i stället på att ge logiska förhandlingsargument. Peka på fakta och konkreta resultat, helst kopplat till hur det har ökat lönsamheten för företaget.

Det främsta skälet till att många får nej är att chefen inte förstår varför de ska ha högre lön, menar Mikael och tipsar om att ha fyra eller fem riktigt bra skäl till varför du ska ha mer i lön. Se till att minst ett av skälen gör dig oumbärlig.

 

Områden du kan argumentera kring är: prestation, ansvarsområde, resultat, befogenheter. Tänk att du ska övertyga chefen, inte övertala.

» Checklista: Egenskaperna som kan höja din lön

 

 

4. Kolla lönestatistik

Kristofer Palmblad påpekar även att det är bra att kolla med facket hur du borde ligga till lönemässigt. En annan måttstock är att undersöka vad kollegor med liknande arbetsuppgifter och erfarenhet har för lön. Vill du ta reda på lönenivån för din bransch/yrkesgrupp kan du hitta statistik på olika sajter.

» Här kan du hitta lönestatistik

 

 

5. Välj ett bra tillfälle

Kan du välja när du ska löneförhandla, gör det precis efter att du har avslutat ett lyckat projekt eller när du har presterat bra på jobbet. Och enligt Mikael Arndt är det årliga lönesamtalet inte enda gången du kan förhandla om högre lön. Känner du att du är värd mer lön och har fog för det – fråga.

» Förtjänar du en löneförhöjning? Kolla dig själv här!

Osäker på om du ska ta och knacka på chefens dörr eller inte? Så här tycker cheferna själva: » Löneförhandling – ta eget initativ eller inte?

 

 

6. Tänk i tre steg

Enligt Maria Sundling Grundtman, ombudsman på fackförbundet Jusek, ska du tänka i tre lönebud: Ankringsbudet som är en lön som är realistisk men hög och den du börjar med, mållönen som du siktar på och lägsta budet som är den lönenivå du inte tänker gå under.

Hon varnar också för att nöja sig med en låg lön, detta kan signalera ett dåligt självförtroende eller att du inte tycker att du gör ett bra jobb.

Låt chefen komma med första budet, försöker hon eller han fråga dig först om vad du tycker ställ en motfråga och bolla tillbaka.

» Se upp för löneförhandlingens känslofällor

 

 

7. Ha en reservplan

Strandar förhandlingen? Ge inte upp! uppmanar Mikael Arndt som menar att du måste vara envis. Be istället om att få ta ett nytt möte. Det kanske var taskig tajming senast. Att få ett nej innebär inte att kunden inte vill köpa. Om du berättar mer kanske den köper, tipsar han.

Ha en reservplan om svaret blir ett bestämt nej. Du kan till exempel be om olika förmåner i stället för högre lön.
» 10 smarta löneförmåner

 

 

8. Sista utvägen

Byt jobb – det brukar i regel höja lönen. Vill du inte gå riktigt så långt kanske du kan byta jobb inom företaget?

» TEST: Dags att byta jobb?

» Klipp banden – Så går du vidare med stil

» Du har väl inte missat att du hittar 1500 platsannonser i vårt jobbsök? Hitta drömjobbet här!

 

 

 

Vill du veta vad du borde tjäna, vilka löneförmåner som är bäst eller hur du får chefen att höja din lön?

» Ställ din fråga till Shortcutexperten Kristofer här!

 

 

 

 

Diskutera och tyck till:

Diskutera lön&förmåner i Shortcuts forum