31 Mar 2011 kl: 00:00

Hitta rätt i spardjungeln

När du ska börja spara eller om du vill se över dina investeringar är det kanske lätt att du känner dig smått förvirrad. Den som vänder sig till banken och ber dem sätta ihop en sparportfölj begränsas ofta till bankens egna sparprodukter. Om du vill ha tillgång till hela marknadens utbud och vill ha proffshjälp i jakten på ett sparande som passar just dig kan en oberoende investeringsrådgivare vara ett alternativ.

– På senare år har allt fler oberoende investeringsråd­givare dykt upp på marknaden. De är inte knutna till något specifikt fondbolag eller bank och kan välja fritt mellan marknadens samtliga sparformer och alternativ. Det kostar inget att vända sig till dem, de får betalt i form av provisioner från fondbolagen, säger Ulf Rydstedt, jurist på konsumenternas bank- och finansbyrå.

En seriös investeringsrådgivare intervjuar dig om din risknivå, placeringshorisont och dina sparmål innan de föreslår en sparportfölj. Se till att de står under övervakning av Finansinspektionen, fråga gärna om rådgivarens bakgrund och se till att personkemin stämmer, annars bör du vända dig till ett annat företag, tipsar Ulf Rydstedt.

– Se till att du verkligen förstår det du ska investera i. En del sparprodukter är rätt komplicerade. Ta dig tid att läsa in dig på vad fonderna placerar i och hur hög risknivån är. En duktig investeringsrådgivare kan öka din kunskap om och kanske även ditt intresse för olika sparformer, säger Ulf Rydstedt.

 

 

 

SPRID DINA RISKER. ”Lägg inte alla ägg i samma korg” är ett klassiskt investeringsråd som tål att upprepas. Sprid dina risker mellan olika länder, branscher och sparformer.

KRÄV SKRIFTLIG DOKUMENTATION. Första gången du får rådgivning ska du få en kopia av dokumentationen. Skriv aldrig på ett avtal vid första mötet, utan ta med informationen hem och läs på innan du bestämmer dig. Se till att du förstår risknivån innan du skriver på något.

STÄLL KRAV PÅ UPPFÖLJNING. En bra rådgivare lämnar dig inte åt ditt öde när du väl har fått hjälp med att sätta ihop en sparportfölj. Nyckeln till framgångsrika investeringar är kontinuerliga uppföljningar, så se till att ni har regelbundna uppföljningsmöten minst en gång per år.

TÄNK LÅNGSIKTIGT. Fundera på hur lång sparhorisont du har och hur dina sparmål ser ut. Du kan dela upp ditt sparande på ett kortsiktigt konto som ska finansiera nästa semesterresa och ett långsiktigt, en buffert du har till hands om något oförutsett sker.